Wednesday, January 2, 2013
Buah Melaka Pancawarna & Selamat Tahun Baru 2013!!
Assalamualaikum wbt...selamat tahun baru 2013!.....adoii lamenyee sy x update blog!!!....rs mcm kaku pon ade bile masuk umah sendiri...nk taip xreti..nk upload gambar lagik lahh terkial2 lupe mcne nk upload...gomen ne!...rasenye dekat sebulan lebih xupdate...yela kan lepas tgk apam indon tuan umah terus menghilanggg... pulang ke indonkah???? ohh tidak.....lepas je n3 apam indon sy pulang ke malaysia utk bercuti....sonok bukan kepalang smpi umah sendiri pon da xigt jalan hihih...lepas balik ke Dubai...abg tersayang sy dr Qatar dtg bercuti di Dubai...sonok toksah nk cite lahh kan...even selama seminggu pon bile ade family dtg jenguk hny tuhan aje yg tahu mcne perasaan gumbira dlm hati ni....mase tuh ade jgk igt nk update blog....aahhh sorry laaaaaa mood dah kelaut...berjalan bercuti sakan lg enjoy kan hihih...lepaih tuh...busy plak dgn ntah ape2...skg ni busy ape plak..busy shopping laaaaa...hihi esok Dubai ade shopping festival selama sebulan....lom start sy da rembat mcm2 dah semalam...seronok?? tentu laaa byk brg idaman esp brg2 baking dr diluar negara dpt sy kumpul..nnti sy cite okeh...heheh kalo lerrr ade mood ghajin! huhuh
sempena tahun baru sy nk hidangkan n3 dgn penuh warna warni..hihih buah melaka pancawarna..dah lame sgt xmkn ni..ni pon zasss berdezupp buat mase hidayat tido..skg da nk masuk 6 bulan n3 dah xle panjang2...almaklumlah makin beso makin byk ragam makin byk perhatian kene bg kt die...dah tumbuh 2 batang gigi cume lom pandai menggigit jek lg..kalo dah pandai makan nnti habihlaa omaknyeee dikerjekan nnti hehehe...ok laa jom kite layan resepi...dah start dgr die duk uukkkk eeekkk ukkk eekkk tuh...mekasiih buat kak ita kerana bg inspirasi buah melaka yg cun melecun nih....sonok plak bile makan bile tgk warna warni hehehe...mekasin jgk buat kak e-na yg dirindui dan kak yati..mtk halal resepi yerk..
BUAH MELAKA PANCAWARNA
By : Ena ~ Lovely Kitchen
Rujukan : Yatie
Rujukan Saba: Kak Ita
3 cawan tepung pulut
3 sudu besar tepung gandum
1 1/2 cawan air atau secukupnya
1 - 2 keping gula melaka / Kurosato
sehelai daun pandan
Pewarna hijau, kuning dan merah
1 cawan kelapa muda parut / 3/4 cawan kelapa kering
sedikit garam
Gula Melaka di potong kiub kecil.
Kelapa muda parut / kelapa kering di gaul dengan sedikit garam. Ketepikan.
Masukkan 1 cawan tepung pulut, 1 sudu besar tepung gandum, sedikit pewarna kuning ke dalam mangkuk.
Bancuh dengan air sedikit demi sedkit sehingga adunan boleh digentel dan tidak melekat di tangan, anggaran 1/2 cawan air. Ketepikan.
Ulang langkah satu dan dua untuk adunan bewarna hijau dan merah.
Didihkan air bersama sehelai daun pandan di dalam periuk.
Ambil doh sebesar ibu jari dan leperkan.
Masukkan gula melaka di tengahnya dan tutup semula. Gentel bulat.
Masukkan ke dalam air yang sedang mendidih.
Apabila kuih timbul bolehlah di angkat dan toskan di dalam tapis.
Bila kuih telah sejat airnya, golek-golekkan di atas kelapa parut tadi.
Sedia untuk dihidangkan.
TIPS
Doh di campur dengan sedikit tepung gandum supaya kurang liat semasa memakannya. Selamat untuk kanak2, tidak mudah lekat. Kalau nak guna tepung pulut sahaja pun boleh.
Jika menggunakan kurosato, biarkan kuih timbul lama sebelum di angkat supaya kurosato cair.
Bagi yang menggunakan kelapa kering, buah melaka lebih sedap di makan selepas 3 jam sebab kelapa dah rasa sebati dgn garam dan lebih lembut.
Boleh juga di bancuh semua tepung kemudian di bahagi 3 dan di warnakan. Cuma cara ini warna doh kurang sekata.
Bancuh dengan air daun pandan lagi sedap, harum semerbak baunya...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Salam..
ReplyDeleteSuka tgk kuih yg kale trang2 ni..
Npak sdap. Nti nk bt jgk la..
sgt mnarik Saba..suka tgk kuih buah melaka yg kalerful gitu...haiii tgoda nk buat lg..hehe
ReplyDeleteCantek nyaaa...
ReplyDelete