Monday, January 7, 2013

Daging Salai Masak Lemak Cili Api + Rebung



Assalamualaikum wbt....selamat pagi....haaii pagi buta celik je terus ngadap blog....sbny kan ermm sape2 bace status kt fb smlm...da bpe ari blog dan fb meragam...semalam kalo bukak ie xdpt nk update gambar kt blog ni sbb butang upload files tuh xmuncul2...kt fb plak kalo ltk link die xkuar..kalo laa ade sape2 yg berhati mulia nk ajar mcne nk recover mslh nii silekan yer..yoroshiku onegaishimas...

pagi ni nk update menu simple aje...menu ekspress...tp sedap menjilat pinggan...okeh...menu ni da lame buat tp br berkesempatan nk update sbb xjmp gambar..hihih..ampun yer...kite buat masak lemak ni sbb terjumpe rebung kt kedai..tuh pon rebung dalam tin...mmg suke bangat laa bile jmp nih ehhee...ok la jom kite semak resepi mekasih kak cik cek di atas resepi nih ehhehe..xgune cite panjang berjela jela kan hihih


DAGING SALAI MASAK LEMAK CILI API + REBUNG
Source: Kak Cik Cek

BAHAN-BAHANNYA

  • 300 - 400 grams daging salai direbus sekejap...utk melembutkan daging kemudian dihiris nipis...dicuci bersih...ditoskan..
  • 15 - 20 biji cili api *
  • 2 biji cili hijau...tak nak letak pun tak pe... *
  • 1 inci kunyit hidup *
  • 1/2 inci halia *
  • 2 batang serai diketuk/dititik
  • 1 helai daun kunyit....disiat2 sahaja....
  • 1 paket jeruk rebung....dihiris nipis...direndam dlm air panas sekejap...cuci dan toskan...
  • 200 ml pati santan Ayam Brand...nak guna jenama lain pun boleh ya...
  • Garam secukup rasa
  • 1 - 2 keping asam keping..
  • Sedikit gula penyedap rasa...
  • Air secukupnya....

CARA-CARA
  • Kisar sume bahan2 yang bertanda *
  • Masukkan daging salai yang telah dicuci bersih kedlm periuk...campurkan sekali bahan2 kisar dan jugak serai...letakkan diatas dapor...gunakan api kecik je...biarkan daging salai sebati ngan bahan kisar..dan kacau sekali sekala....
  • Masukkan separuh dari santan dan jugak rebung yang telah dihiris tadi....kacau selalu perlahan2...tambahkan air...jgn banyak sgt ya...kena agak2...bolehlah dicampurkan garam....asam keping dan sedikit gula....masukkan jugak baki santan tadi...biarkan kuah mendidih ....bila daging salai dah empuk....akhir sekali masukkan daun kunyit.....siap dah....

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...