Thursday, January 10, 2013

Kek Chiffon Pandan

Assalamualaikum wbt...salan sayang buat semua..kejap jedah hari khamis kan...cepat aje masa berlalu...ermm...semua sehat ke? saba dan family alhamdulillah sihat..br skg ade kesempatan nk masukkan n3...arini housekeeping dtg lambat plak dah..jenuh menunggu...


ok la arini n3 pendek aje la yer..masih byk keje yg tertangguh..layan kan aje kek chiffon pandan ni ok...sbny br dpt angle pan baru...size 25cm plak tuh mmg beso gabak...sebelom ni ade yg kecik aje...pastu...fed up try laa pki silicon...lagik laa xmenjadik...alih last week dptlaa beli..suke sgt yg jenama wilton ni...dulu mase duk kt kampung pki yg mak punye...slu adunan kek terkeluar kt bawah...mayb sbb bhgn serombong lebih kecik..tp yg ni ngam2...kek pon cantik ajee naik..hehe...ok laa jgn cite byk la...jom layan resepi..kali ni kite pakai resepi kak hana...dan mekasih buat kak rinnchan di atas perkongsian resepi ni..mtk halal yer..


KEK CHIFFON PANDAN
Sumber : Irene Chia

Sumber Saba: Kak Hanamemories

Bahan A (Diayak sebanyak 3 kali)

  • 150gm tepung kek
  • 1 camca teh baking powder
Bahan B
  • 4 biji kuning telur saiz A
  • 70gm gula castor
  • 1/4 camca teh garam halus
Bahan C
  • 85ml corn oil, Rinn guna canola oil
  • 115ml jus pandan, Rinn blend daun pandan dan air- hana cume air+pandan paste je dan tmbh santan sket
Bahan D
  • 4 biji putih telur saiz A
  • 70gm gula castor
  • 1/2 camca teh cream of tartar 

Cara-cara
  • Blend 10 helai daun pandan bersama 150ml air masak.Dapatkan 115ml jus pandan.Gunakan saputangan kecil yg bersih utk memerah. Kalau guna penapis mungkin habuk-habuk hampas daun pandan akan turut masuk.
  • Gunakan handmixer utk memukul Bahan (B). Masukkan canola oil dan teruskan memukul. Putar sehingga kembang. Masukkan jus pandan. Teruskan memutar sehingga rata.
  • Boleh tambahkan sedikit pewarna hijau untuk menaikkan lagi warna hijau. Tak bubuh pun tak pe.
  • Masukkan sedikit demi sedikit tepung. Dengan menggunakan spatula kacau setakat tepung hilang dari pandangan. Jangan terlebih kacau.
  • Bahan D - Dengan kelajuan tinggi putar putih telur hingga kembang. Masukkan cream of tartar dan terus putar. Masukkan gula castor dan terus memutar hingga putih telur kental tetapi jangan terlebih putar. Cukup sekadar putih telur tidak tumpah walaupun mangkuk mixer diterbalikkan.
  • Masukkan separuh dari putih telur kental tadi ke dalam bancuhan kuning telur yg dah jadik hijau tadi.Kaupbalikkan hingga rata. Jangan diputar. Jangan risau kalau adunan kelihatan "lumpy" atau berketul-ketul kerana memang itu yg resipi kehendaki untuk menghasilkan kek yang gebu dan berongga.
  • Tuangkan bancuhan di atas ke dalam mangkuk yg berisi separuh lagi putih telur yg telah dipukul kental tadi. Kaupbalikkan adunan sehingga rata dan sebati.
  • Tuangkan ke dalam acuan chiffon dan dibakar di dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu to moderate 175 darjah cel. lebihkurang 20min awal. Bakar selama 40min - 45min.
  • Tolong jangan lapik acuan dengan kertas minyak atau disapu dengan butter atau majerin. Cukup sekadar dilap dengan kain kering yg bersih. Dasar dan dinding acuan yg tidak bergris membantu "memegang" kek yang di dalam proses mengembang-naik.
  • Sebelum keluarkan dr oven, cucuk dahulu kek agar benar2 masak. Terbalikkan kek sejurus keluar dari oven. Sejukkan di atas redai sehingga benar2 sejuk baru sisipkan dr loyang. Potong menggunakan pisau berjeriji agar kek kelihatan cantik.

4 comments:

  1. my favorite cake ever!! kalah red velvet n rainbow kek! ;)

    ReplyDelete
  2. cantiknya kejadian kek tu, dah lama tak menyipon ni... teringin nak buat tapi sangat takut kalau tak jadi..

    ReplyDelete
  3. Cantik kek chiffon tu.... kalau di rumah ni cepat je habis!

    ReplyDelete
  4. assalam sabar..cantik pulak sabar deco icing sugar kat atas chiffon cake mu itu..class u!!!..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...