Tuesday, January 22, 2013

Nasi Ayam Penyet...lagii


Assalamualaikum wbt...salam sayang buat semua....ade yg rindu kite? erhhh perasan ade ke....alhamdulillah arini br dpt nk tayang n3...ermm dah bpe ari xbersiaran..bkn malas..bkn gantung kuali ke ape...cume tuan umah dilanda demam...semalam hidayat plak demam...skg ni umah ni tgh duk pusing giliran demam...ermmm...yela kan...skg cuaca dubai mmg sgt22 pelik...kejap die sejuk..kejap die panas..x mcm tahun lepas..winter die stabil aje....makin sejukkkkk skg berubah2...kdg2 kuar pki tshirt aje..xpyh mcm tahun lepas...nmpk gemokkk aje sbb kene pakai jaket....tp arini..ermm celik aje mata mmg terkejut..igtkan mata penuh dgn taik mata rupanya mmg dubai skg tgh kabus tebal...lgsg xnmpk ape..kt hotel ni...kolam renang pon nmpk putih...adoii betol ke x ni...igtkan td bangun tgh mimpi lg..lps solat..jenguk lg...pas suami p keje jenguk lg..rupenyee smpi skg....nmpk putih...alhamdulillah die bkn bwk debu pasir tp die bwk mist yg sgt sejukkkkk uwaaaaaaaa suke nyeeeee i love winter tauu..suhu skg 16 degree...kalo sejuk2 ni mmg byk memory indah saba akan igt..esp mase kt nihon...hehe


arini saba just nk tayang menu dah byk kali diulang tayang..tp makin diulang tayang makin xjemu makan hehe...nasi ayam penyet...haii tgh update ni pon kecur balik...ape leh buat kite mmg peminat nasi ayam...adoii..bersaba ajelah...menu ni mcm biase kite still pakai resepi blogresepi kt myr..jom kite semak resepi balik jomm..


Nasi Ayam Penyet

Untuk Ayam
  • 1 ekor ayam – potong 8 bahagian, rebus selama 10 minit dan toskan (simpan air rebusan ayam untuk buat sup)-kite guna air nie jgk utk masak nasik
  • ½ sudu besar Jintan Manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • ½ sudu besar Jintan Putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • 3 sudu besar Biji Ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • 1 sudu besar Serbuk Kari Ayam
  • 1 sudu besar Serbuk Kunyit
  • ½ sudu besar Serbuk Lada Putih
  • 3 ulas Bawang Putih
  • 1cm Halia
  • Sedikit Air
  • 1 sudu kecil Garam
  • Minyak masak untuk menggoreng.

Untuk Sambal
  • Sedikit minyak masak
  • 10 batang Cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)
  • 10 biji Cili padi
  • 10 biji Bawang kecil/merah, hiris
  • 3 biji Bawang putih, hiris
  • 5 biji Tomato, potong 4
  • 5 cm Belacan
  • 2 sudu Ikan Bilis-kite lebihkan cikit
  • 3 sudu gula merah/secukup rasa

Untuk Nasi
  • 3 cawan beras dibasuh dan ditoskan
  • 3 ulas bawang putih
  • satu btg kayu manis
  • 4 biji buah pelaga
  • 2 kuntum bunga lawang
  • sedikit butter
  • garam
  • kiub pati ayam/daging
  • 6 cawan air rebusan ayam (yg disimpan td)

Cara-cara:

Untuk Ayam Penyet
  1. Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus.
  2. Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman.-perap lama2 cenggini best.
  3. (Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu.)- kite tadak tauhu/tempe. Tak buat.
  4. Setelah perap semalaman, golek-golekkann pada tepung beras.
  5. Panaskan minyak dan goreng hingga garing.
Untuk Sambal
  1. Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
  2. Goreng belacan seketika Angkat dan ketepikan.
  3. Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
  4. Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada suhu bilik.
  5. Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa halus.
  6. Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan.
  7. Masukkan gula merah dan gaul rata.
  8. Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.* Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan sajian. Simpan sambal dalam peti sejuk. Panaskan sambal sebelum disajikan.
Untuk Sup
  1. Masukkan garam secukup rasa pada air rebusan ayam.-kite tambah ayu manis, bunga lawang, pelaga dan ketumbar (boleh masukkan terus sup bunjut kalo ade).
  2. Panaskan sebelum dihidangkan. Tabur hirisan daun sup dan daun bawang pada sup semasa disajikan.
Untuk Nasi
  1. Panaskan butter. Tumis bawang putih, kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga wangi.
  2. Masukkan beras yg dah ditoskan. Kacau lebih kurang 3-5 minit.
  3. Masukkan air rebusan ayam, garam dan kiub ayam/daging. Tunggu sehingga menggelegak sedikit.
  4. Pindah ke periuk nasi letrik dan masak macam biasa 



 

3 comments:

  1. Sedapnya...nak buat tak sempat, renung2 ajelah di sini ye Saba...

    ReplyDelete
  2. Terliurnya..dah lama kak Ros tak buat nasi ayam.

    ReplyDelete
  3. Dh lama akk x buat la. Nasi ayam mmg x pernah jemu kn..hari2 mkn pun xper..sedappp

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...