Tuesday, November 5, 2013

Ayam Panggang ala Nando's & Salam Maal Hijrah 1435



Assalamualikum wbt..Salam Maal Hijrah 1435 buat semua kaum muslimim dan muslimat di  seluruh dunia....moga2 azam tahun baru utk update blog selalu menjadik kenyataan hihihi......ni pon update versi laju2....
sbny da bpe ari duk peram resepi ni....dr mgu lepas.. nk update je yat kaco..nk tgk upin ipin...nk edit gambar je....hubby ajak kuar...br nk on laptop aje yat nk nyusu nk tido...cne laaa nk berupdate kannnn hahaha


 ayam panggang nandos ni kite buat mgu lepas...kalo kt nandos die panggil 'PERI PERI CHICKEN' dan perapan ayam ni pon wajib gune sos peri2 nandos...ade tuh haa byk kt kedai ade jual...ade mcm2 jenis...yg garlic yg hot biasa pon ade... sbny saba da buntu nk masak ape....last2 buat nasi goreng pastu pekene dgn ayam panggang ni perghh mmg terangkat....lagi2 nasi goreng yg tgh panas2 mmg layan..... erm resepi ni saba copy dr che mat gebu.... ---->> sorryla yer...tertibe otak da krem xtau nk tulis ape...ok jom semak resepi yer..maceh che mat!



Ayam Panggang ala Nando's
Sumber : Che Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
1/2 ekor ayam saiz sederhana (cm guna 2 keping besar bahagian peha)
3 ulas bawang putih, tumbuk halus*
1 inci halia, tumbuk halus*
4 camca besar penuh 'Garlic Peri-Peri Sauce'* ---> saba pakai peri peri sauce yg HOT biasa
1 camca besar sos cili*
2 camca besar madu*
1 camca besar mustard powder*
1 camca besar chili flakes*
Garam secukup rasa
1 camca besar mentega
 
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ayam dicuci bersih, tak perlu dibuang kulit. Longgarkan kulit ayam, kemudian cucuk isi ayam dengan garfu. Lap ayam hingga kering dengan kitchen paper towel. Ketepikan.
  2. Satukan semua bahan2 bertanda (*) dalam satu bekas. Kacau rata hingga menjadi pes. Tambah garam secukup rasa, gaul rata. Lumur pada ayam tadi, dan masukkan bahan2 pemerap pada bawah kulit ayam. Perap sejam dalam peti sejuk, atau nak lagi sedap, semalaman.
  3. Bakar dalam oven pada suhu 200C selama 40 minit atau hingga masak, sebelum bakar, oles mentega pada permukaan kulit ayam. Selepas 20 minit, terbalikkan ayam dan bakar lagi. Jika dicucuk, air yang keluar jernih tanpa kesan darah, itu maknanya ayam anda telah masak.
  4. Keluarkan ayam, potong dan hidangkan bersama salad, kentang putar dan french fries jika suka, atau boleh dimakan bersama nasi ayam..


1 comment:

  1. Waaaaa.. menyelerakan.. boleh try buat ni.. nyum2..

    Haaii cakkk.. jom ioin GA teman, byk hadiah menarik tau.. VITAMIN SHAKLEE X 2, HANDBEG, JUBAH, TASBIH, TOPUP, BROACH DAN MACAM2 LAGI..jom joinnn..

    http://tengkubutang.blogspot.com/2013/11/giveaway-1-year-blog-tengkubutang.Haaii cakkk.. jom ioin GA teman, byk hadiah menarik tau.. VITAMIN SHAKLEE X 2, HANDBEG, JUBAH, TASBIH, TOPUP, BROACH DAN MACAM2 LAGI..jom joinnn..

    http://tengkubutang.blogspot.com/2013/11/giveaway-1-year-blog-tengkubutang.htmlhtmlHaaii cakkk.. jom ioin GA teman, byk hadiah menarik tau.. VITAMIN SHAKLEE X 2, HANDBEG, JUBAH, TASBIH, TOPUP, BROACH DAN MACAM2 LAGI..jom joinnn..

    http://tengkubutang.blogspot.com/2013/11/giveaway-1-year-blog-tengkubutang.html

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...