Assalamualaikum wbt...salam sayang semua....arini lappy masih merajuk ala semput2 manja gitu... ni da 3x nk update xjadik...off on balik...saba jela mak..yg peliknye bile upload gambar laju la plak...tp bile naip hang naip hang...penin...semput jenis apekah ini..
percubaan nk merasa resepi baru...wallahhh...mmg 2 thumbs up..kalo boleh nk thumbs up dgn kaki skali haha...sbny saba buat lauk ni mgu lepas...nk kate bestnye sbb ape tau da jmp da resepi ayam lupe nama sebenar mase order kt anjapar dubai...saba igt lg hubby ade makan2 dgn geng ofis..pastu bos die belanja mkn kt kedai anjapar xsilap dkt dgn al karama dubai...sekali order mtk nk pedas level 5...haaa meletop laa ko...mmg pedas gile..tp yg saba igt die ltk lada hitam bijik2, cili padi dan chili flakes lg...haa cube bayangkan...tahap mcne kepedasan die..kalo bg kt monyet leh kojol terus tau..hehe
oklah jom kite semak resepi...ermm resepi ni sbny saba dpt dr buku masakan ayam dr chef wan...hohoh tq dato' chef...sedap gileee tauuu....cicah dgn roti pon soodap!
Ayam Lada Hitam Sri Lanka
Sumber: Buku Masakan Ayam - Chef Wan
Bahan – bahan:
8 ketul ayam
2 biji
kentang, dipotong baji
*Sedikit
garam
*Sedikit
serbuk kunyit
Minyak untuk
menggoreng
Bahan –
bahan * digaul dengan ayam dan digoreng dengan minyak terendam
4 sudu besar
minyak sapi
2 biji
bawang besar, dikupas dan dicicang
4 ulas
bawang putih, dikupas dan dicincang halus
4 -6 helai
daun kari
2 inci halia
250 ml
yogurt
3 sudu besar
sos tomato
2 biji
tomato segar , dipotong baji
70gm biji gajus ( digoreng tanpa minyak)
Bahan untuk rempah:
1 sudu besar
lada hitam biji (ditumbuk)
1 sudu teh
serbuk cili
1 sudu teh
serbuk kunyit
1 sudu teh
serbuk jintan putih
1 sudu teh
serbuk bunga cengkih
Cara – cara:
1. Goreng
ayam kemudian kentang di dalam minyak panas sehingga warnanya perang keemasan.
Toskan di atas kertas serap minyak.
2. Panaskan
minyak sapi di dalam kuali. Tumiskan bawang besar, bawang putih, halia serta
daun kari di atas api kecil sehingga wangi dan bawnag putih menjadi perang.
3. Masukkan
rempah dan goring selama 1 minit. Kemudian, masukkan yogurt dan soso tomato.
Masak sehingga pekat sedikit sambil kacau selalu. Masukkan sedikit air, jika
terlalu pekat dan melekat ke kuali.
4. Masukkan
kepingan ayam dan gaul sehingga disalut dengan bahan-bahan dalam kuali.
Masukkan ubi kentang, tomato dan biji gajus.
5. Kacau
selama 1-2 minit lagi, angkat dan hidangkan.
samalah... lappy k.gee pon semput2 nk keluar wording... musim tengkujuh ni kot 'dia' sejuk... hehehe
ReplyDeletesedapnya nampak ayam sri lanka tu Sabar... nk thumbs up kaki sekali ni... hehehe
walllaaaa...i luv curry.....mesti meletop resepi ni sampai 2 thumbs up!
ReplyDeletemeh semangkuk saba..
ReplyDeletesedap tu...
Salam saba lama kak x bw.. cantik2 la semua gmbr2 yg saba amek... tergoda kak.. terjelezzz kak :-)
ReplyDeleteSalaam Sabar,
ReplyDeleteMama yang pernah tinggal di Sri Lanka ni pun lom pernah buat apa apa resepi dari Sri Lanka. Rajin Sabar mencuba ye. Menyelerakan....
Assalamualaikum saba..aduh menggoda sungguh nmpk ayam ni saba...nak pinjam kuali tu cantik sgt...
ReplyDelete