Assalamualaikum wbt...salam saiyyidul ayyam buat semua...sejuk.....tuh je boleh ckp...dr subuh td hujan lebat..skg sedikit reda..tp hujan2 ni nakkk jek rasenye tarik selimut balik....arghh menguji keimanan betol....jumaat plak tuh kan...tak bole tak bole....ni kite tongkat mata kite dgn mancis ni..bg segar sikit...semata2 nk update n3 hehe...pffttt beriye je kannn...
memandangkan hari pon redup..mata pon hampir kuyu...jari jemari pon mule dah rase kaku..kite update sikit2 ajelaa eh...ermm ikan ni sbny saba br buat smlm..tp smpi arini masih diingat2 lg kesedapan ikanbakar nih...pestime cube...mmg lgsg xkecewa... sbny da byk resepi ikan2 bakar saba cube...rasenye2 resepi ni paling mudah dan sedap... kalo mkn dgn nasi panas ermm lagi sedap...resepi ikan ni saba amik dr umah kak zai...kak zai cedok dr umah kak maz...tp resepi asal dr buku kak hanieliza..chef fofular dr kerteh kite..hehe..mekasih semua diatas perkongsian resepi ni....selamat mencube!
IKAN SIAKAP BAKAR TOMYAM
Sumber Resipi : Buku Senangnya Memasak (Ikan) Chef Hanieliza
Sumber SABA: Kak Zai Teratak Impian , Kak Maz Ilhamdapur
Bahan A
- 1 ekor ikan siakap (bersih dan kelarkan)
- 2 sudu besar pes tomyam
- 5 helai daun limau purut
- 1 sudu besar jus limau nipis ataupun kasturi
- 1 biji tomato (potong 6)
- Aluminium foil
Bahan B (Dikisar)
- 2 biji cili merah
- 5 biji cili api
- 3 batang serai
- 3 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- sedikit gula dan fish sos
Cara Membuat:-
1. Gauikan semua bahan yang dikisar dan letak di dalam aluminium foil. (jangan masukkan garam kerana pes tomyam selalunya masin)
2. Letakkan ikan dan daun limau purut. Kemudian bungkus kemas.
3.Bakar di dalam kuali di atas dapur selama 30 minit.
4. Perahkan limau semasa menghidang
amboi sedapnya ikan bakar.... mau bertambah ni makan nasi
ReplyDeleteAslmkum Sab
ReplyDeleteikan bakar tomyam sedapp....tak sabar nak balik msia nak masak gini....