Assalamualaikum wbt.. n3 simple dan versi laju2..hehe...tetibe arini rase kepeningan plak..sbb smlm tido bangun tido bangun...si yat ni ha asyik nk menyusu...ermm mama pon da naik tinton dah nihh aiiyakkk
ermm ade yg pelik dgn telur tuh ke..hehe mase ltk kt instagram..kt fb..seme duk tny..yg bunge2 tuh ape..haha ni haaa nk cite...saje nk test tunamagik...da try buat nasi goreng..nmpknye xmenepati citarasa..so nerai plak dgn buat telur dadar..wallah mmg sedap...masuk plak dgn nasi lemak nih heheh..ok baiklah jom kite semak resepi yer...resepi nasi ni..saba cedok dr umah kak azlita...utk telur dadar plak saba olah dr resepi kak ummi zaihadi hehe maceh yer kak..
Nasi Lemak Basmathi & Telur Dadar Tunamagik
Sumber Nasi Lemak : Kak Azlita
Sumber Telur dadar: Kak Ummi Zaihadi
Untuk Nasi:
2 cawan beras basmathi
di rendam sekejap, cuci bersih dan toskan airnya.
3 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - di hiris
2 ing halia - di hiris atau dititik
2 sudu kecil halba
2 helai daun pandan - di siat dan di simpul
1 cawan santan
1 1/2 cawan air
sedikit minyak untuk menumis
Panaskan minyak dalam kuali
Tumiskan bawang merah, bawang putih, halia, daun pandan dan halba.
Bila dah naik bau, masukkan beras basmathi tadi dan goreng sekejap bersama bahan tumis
Masukkan air dan santan
tambahkan garam secukup rasa.
Bila dah didih pindahkan ke dalam periuk nasi dan tanak nasi seperti biasa.
Kacau nasi supaya pati santan tidak berketul
Setelah nasi kering bolehlah di hidangkan bersama, sambal tumis ayam, udang atau ikan bilis.
Di makan juga bersama hirisan timun dan telur goreng.
Untuk Telur Dadar:
- 6 biji telor saiz sedang
- 1 tin tuna------------------> saba tukar tunamagik pedas
- 1 labu bawang besar
- 1 tangkai cili merah
- sedikit daun bawang - dihiris halus
- 2 sudu besar mayonis
- 1/2 sudu teh serbuk lada sulah
- garam secukup rasa
- sedikit minyak untuk menggoreng
- Campurkan saja ke semua bahan kecuali minyak. Adun rata dan sebati.
- Panaskan minyak dalam kuali atau non-stick pan (x perlu minyak byk), tuangkan adunan telor dan masak dengan api perlahan.
- Terbalikkan selepas 3 - 4 minit dan biarkan hingga kedua-dua bahagian masak.
- Angkat dan hidangkan. Boleh jugak dilapiskan dengan roti. SELAMAT MENCUBA...!!
Assalamualaikum...saba..mmg meletop...klu mkn mesti x hinggat ni...=)
ReplyDeletenampak sedap dan menarik..
ReplyDeleteSedap yang berganda ni guna Basmathi :)
ReplyDelete