Wednesday, May 9, 2012

Siakap Bakar Berempah Woku



Assalamualaikum wbt....kabare semua.......diharapkan sihat2 belaka yer...arini mood rajin da dtg balik...tp rsenyee kejap aje ni...sebelom melepak melayan cite korea balik kikiki....mmg da addicted betol dgn cite LOVE RAIN tuh ape nk jadik daaa....huuhh...busy dgn keje pon busy jgk..tp cite bab drama korea tuh adohaiii xsenang kirije jadiknye...asyik nk buat keje cepat2 sbb nk melayan drama...nasib xgantung kuali aje kan hehee.... kalo kite start gantung kuali....alamatnyee kene tarik tingee dgn en somi nnti....ampunnn...


cite bab ikan bakar ni...ni menu mgu lepas gk tau...kt sini asyik melayan ikan beso2 aje...hehehe...bkn ape....ottosan kalo ikan kecik2 die main jeling2 aje xmo makan..nk ikan beso yg boleh diratah2 gitu...adoiii anak tekak jenis ape laa tuh yer....kt sini saba jarang goreng ikan...dan saba pon kurang minat sbb lebih suke ikan yg di stim / di bakar...saje nk kurangkan penggunaan minyak..ehhee...kt sini plak..ikan yg beso die..kdg2 lebih murah dr malaya...itu yg syok sikit bile kt sini...kite boleh bargain rege ikan kt fish market....kdg2 saje2 buat xjadik beli ckp mahal..last2 die bg laa murah ehhehee...lepas beli ikan ni..bile balik blur nk masak mcne lg...rasenyee da mcm2 resepi kite try dah...last2 p nyelam umah kak ummi jumpe resepi ni terus jatuh cintan cintun gitu....segala bahan-bahan die pon cukup lengkap ....ape lgg kan..mule laa menggodek..hehee...kite dan ottosan bg 10 thumbs up utk resepi ni..mmg sedap sgt2..bau die pon harum dgn daun2 yg pelbagai tuh....mekasih buat kak ummi di atas sharing resepi ni yer...mtk halalkan resepinyee tauuu....




SIAKAP BAKAR BEREMPAH WOKU (*note: sangat sedap)
Source : Majalah Sedap
Source Saba: Kak Ummi Zaihadi


Bahan:- (akak wat sukatan untuk seekor ikan) * same mcm saba jgkk

  • 2 ekor (550 gm) ikan siakap - dikelar-kelar
  • 2 sudu teh air perahan limau nipis (*akak guna limau kasturi jek)
  • 1 sudu teh garam

# Lumur ikan siakap dengan limau nipis dan garam. Perapkan 15 minit. Bersihkan dan ketepikan.

  • 8 helai daun limau purut - buang tulangnya dan hiris halus
  • 4 helai daun pandan - hiris halus
  • 2 helai daun kunyit - hiris halus
  • 3 batang serai - ambil putihnya dan hiris halus
  • 5 tangkai selasih - diambil daunnya (*akak xda stok ni) | saba letak
  • 2 biji tomato merah - potong dadu
  • 250 ml air
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh gula pasir
  • 2 tangkai daun bawang - dipotong-potong (*ni akak lupa nk tabur)
  • 3 sudu makan minyak masak untuk menumis

Bahan Kisar:-
  • 12 biji bawang merah
  • 7 biji cili padi merah (akak guna yg biasa je, campur2)
  • 5 biji buah keras - bakar kejap
  • 3 cm kunyit hidup - bakar (*akak x bakar pun)
  • 2 cm halia

Bahan Pelengkap:-
  • Daun senduduk secukupnya (*akak guna daun salad jek) | saba pakai daun salad jugak
  • 1 biji timun - dipotong serong
  • 4 tangkai selasih
  • 6 biji cili padi merah hiris untuk tabur


Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar, daun limau, daun pandan, daun kunyit dan serai sehingga terbit aroma.
  2. Masukkan tomato dan kacau hingga layu.
  3. Masukkan air, gula pasir dan garam. Masak sehingga matang dan mendidih.
  4. Masukkan daun selasih dan ikan siakap. Masak sehingga kuah menyerap.
  5. Sediakan alluminium foil yang telah digriskan sedikit minyak dan letak angkat ikan tadi di atas alluminium foil.
  6. Tuangkan juga semua kuah pekat tadi rata-rata menyaluti ikan.
  7. Bakar selama 30 minit dengan suhu ketuhar 180C sehingga ikan masak.
  8. Hidangkan bersama pelengkapnya dan bahan taburan cili padi hiris.
  9. Selamat menjamu selera!!! Hingga menjilat jari uuuuu...



8 comments:

  1. Assalamualaikum sabar....
    ikan bakar ni memang antara yang terbaik...
    mas pun dah banyakk kali buat..
    sedappp sangat...

    wahhhh..bestnya ikan kat sana murah2..
    puas makan ikan klu gitu..he3

    ReplyDelete
  2. kecur dibuatnya...sedapnya Sabo tgk lauk ikan woku tu...mesti cuba juga nti ni...

    ReplyDelete
  3. sedapnye tgk ikan bakar sabar...

    ReplyDelete
  4. As salam Saba,

    Nyum...nyum... Tedapnye..ikan siakap xde kat sini yg ade kerapu je, nak buat pun mcm xcukup bhn, tp xpe..boleh simpan nnt balik Malaya leh buat...Tq share recipe ni rsnye dulu ade salin dr mana ntah...hikhikhik :)))

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum..nak panggil sabar ke nak panggil wati ni? Sebab kat fb nama wati..mieza ucapkan terima kasih sebab sudi add mieza kat fb..mieza blow blog ni..cantik gambar2 nya...suka..ikan bakar berempah woku ni pun mieza dah masak dan sedap sgt kan...seronoknya selalu jelajah negara orang...:)

    ReplyDelete
  6. sabar..mintak maaf..mieza tersilap...dok igt blog wati tadi..rerupanya dia share :)

    ReplyDelete
  7. lama x makan siakap lol
    love rain ai tgk gak but suker lagik rooftop prince best bangat ngeee!!

    ReplyDelete
  8. salam kenal... lama tak makan siakap... sedap lah pulak nampaknya.. kalau rumah sebelah, mesti dapat sikit kan?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...