Assalamualaikum wbt.. mcm da lame xbersiaran...kan....kan...tuan umah lately sedikit bz...byk urusan yg nk disettlekan...bile xupdate .. lappy ni da start plak menunjukkan tanda tanda merajuk die... tetibe pagi ni nk update da start semput semput tercekik kuaci die... nk edit gambar pon amik masa 2 jam.....letih dibuatnya..
tenet da laju...lappy plak buat hal kan...takkan la ni tanda tanda nk suruh carik 'adik baru' ohh tidak tidak..sayang sgt2 dgn lappy yg kecik molek nih...igtla lagi jasa2 lappy ni sbb beli semata mata die kecik dan senang nk bwk pg jepun..hehe..awak duduk baik2 eh...jgn demam2...jgn semput2...kang saya menjandakan awak...haa baru tau...
ok la da lame peram resepi ni....sbny da lame nk update tp q gambar lain dulu...bkn ape kang merajuk gambar lain...tuan punya jgk yg susah kan...mcm skg...berdoa panjang ni jgn semput lg yerr lappy....ermmmm pjg plak bebel...oh yer..cupcake ni kite buat bpe mgu lepas..da lame sgt2 xbuat cupcakes..lately teringin sgt nk mkn yg bercoklat..da buat ni puas hati..saje nk cube resepi dr buku kak azlita..mmg sedap sgt2..okla semak resepi yuk....kalo lg pjg taip....lg byk ckp kosong..hehe..mekasih yer kak ita..kite copy paste kt sini tauu
Kek Cawan Coklat Tanpa Telur
Bahan – bahan Kek:
250gm tepung
naik sendiri
30gm serbuk
koko
¼ sudu teh
garam
1 sudu teh soda bikarbonat
220gm gula
kastor
55ml minyak
jagung
1 sudu besar
jus lemon
225ml susu
1 sudu the
esen vanilla
100gm cip
coklat
Bahan – bahan Krim Coklat Berhias Atas:
170gm coklat
masakan gelap (dicarikan cara kukusan)
64gm mentega
150gm gula
aising
30gm serbuk
koko
¼ sudu teh
garam
½ cawan krim
masam / yogurt
1 sudu the esen
vanilla
1 sudu besar
coklat emulco
Cara cara:
Untuk Kek:
1. Panaskan
ketuhar pada suhu 170°C. Susun cawan kertas dalam Loyang muffin.
2. Dalam
bekas lain, satukan gula, minyak jagung, dan susu. Kacau dengan senduk sehingga
gula larut.
3. Masukkan
jus lemon dan esen vanilla. Kacau sebati.
4. Masukkan
campuran tepung dan kacau rata.
5. Masukkan
cip coklat dan gaul sempurna.
6. Sudukan
dalam cawan kertas. Bakar selama 25 minit.
Untuk Coklat Berhias Atas:
1. Putar
½ daripada mentega sehingga berkrim.
2. Campurkan gula aising, serbuk koko, dan
garam. Putar sebati.
3. Tuangkan krim masam dan putar lagi.
4. Tuangkan coklat dan putar.
5. Masukkan baki mentega, putar sehingga adunan
kental.
6. Masukkan esen vanilla dan coklat emulco.
Kacau rata.
7. Masukkan ke dalam piping bag dan paipkan di
atas kek.
8. Hiaskan dengan buah /bunga kecil dan manik
gula.
Hohoho...sedapnya nampakkk...
ReplyDelete