Assalamualaikum wbt..sambung balik keje tertunggak arini..huhu..td setgh jalan...sempat upload picture jekk terus tinggal...kene buat keje ofis yg melambak lg nih....brg2 da separuh kemas...tgl lg separuh...aduh penat jgk yer kalo nk main pindah2 nih..lagi pindah terus....uwaaa..bermain dgn perasaan lg..adehh..kanashi ne...
ok layan resepi la plak eh....smlm buat ikan saba goreng kicap aje...dah penat nk bako2....kalo ari2 kite bako aje kite bako aje..bosan jgk kan...ari2 japanese food ilang plak selere kalo da ari2....huhuh maka kene laa ikut anak tekak org malaya....masak kicap gini sedap jgk..igt nk buat masak kicap biase2 jek..tp bile tgk kt umah kak hana...die rebus dulu ni sudahhhh soodap....tengkiu kpd kak hana dan resepi asal pakai ikan tongkol dr umah kak nor & makyong....arigatou ne minna san!!
Bahan-bahan
Ikan Saba Goreng Kicap
Sumber Asal: Mak yong
Source: Kak Nor & Kak Hana
Bahan-bahan:
>>Bahan untuk rebus
Ikan tongkol- gune ikan saba
asam keping
lengkuas
garam
manisan/gula melaka
>> Bahan untuk goreng kicap
bawang besar-hiris
bawang putih- hiris
cili padi- hiris
kacang panjang- tukar btg saderi
kicap
sos tiram
Cara-cara
#Bersih ikan dan rebus dengan bahan-bahan rebus. Letak siket air tapi tak payah tenggelam ikan. Tutupkan periuk.. biarkan di atas api 4-5 minit. Ikan yang dikukus semalaman lagi sedap bila digoreng.
#Goreng ikan tongkol yang direbus sehingga garing. Ketepikan
#Tumiskan bawang dan cili sehingga naik bau. Masukkan kicap dan sos tiram. Kacau dalam 1-2 minit. #Kemudian masukkan kacang panjang. Goreng dalam 2-3 minit.
#Kalau nak berkuah masukkan sedikit air rebusan. Lepas tu bolehlah dimasukkan ikan. Kacau biar sebati.
Sedap dimakan ketika masih panas-panas.
wee i like i likeee tak sabar nak cuba gak..
ReplyDeleteHanis MY
ReplyDeletekak hanis....mmg like....soodappp jugak ikan saba kalo goreng mcni..kalo biase main bakar je....perah lemon...ltk reddish sikit..lame2 jd bosan....last2 goreng kicap lg sedap..lemak22 gitu...hehehe
satu hari mmg memasak byk kali ehh..kagum2..rajinnyaa^^ eh akak pn keja gak ke?
ReplyDeleteアヌム ちゃん
ReplyDeleteanum aa..byk kali jgk....tgk jela perot ottosan kite mcne ihihih...keje tp via online la..monitor office dr japan....
ehh monitor office dari japan? camne tu..huhu
ReplyDeleteアヌム ちゃん
ReplyDeleteanum akak keje sendiri...keje dgn family...so akak cuti lame laa kdg2 kalo rajin kene laa tgk2 ofis kt malaya....huhuhuh
salam saba berderet menu dia ye.. hihihih akak pun kalau masak ikan saba ni mesti buat kicap atau sambal.. kdang sampai tak tahu nak masak apa..:)
ReplyDeleteJuwita Jamaludin
ReplyDeletekak ita..hhehehe....ni kes nk balas dendam sbb cuti seminggu arituh hahahaa....best kan buat gini..selalu kite ikut style jepong aje..bakar ltk lemon ltk reddish...bile masak kicapp sedap sungguhh