Assalamualaikum wbt..mule2 nk ckp..abaikan gamba yg mcm bergegar tuh yer,....ottosan kite ni tangan dah lapo maka menggigil mcm xmakan sebulan pon ade.....nk snap2 lg da xdapek sbb die dah cedok habis dah....tp dalca ni mmg kene selere sedap....kite dpt resepi dlm majalah rasa....sile rujuk kt bawah yer..
Dalca Tulang Rawan Bonda
Source: Majalah Rasa
Bahan-bahan:
1kg tulang (direbus)
3 biji terung
5 batang kacang panjang
2 batang lobak merah
3 biji kentang - dibelah empat
350ml santan
100gm kacang dal - direbus
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis secukupnya
Bahan tumis:
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
5cm halia
3 batang Kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
50gm rempah kari daging
5 biji buah pelaga dipotong
Cara memasak:
1. Panaskan minyak masak di dalam periuk. Tumis bahan-bahan kisar sehingga wangi.
2. Selepas itu masukkan kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga. Kacau seketika.
3. Kemudian masukkan rempah kari daging. Kacau rata sehingga pecah minyak dan garing.
4. Seterusnya masukkan santan, kacang dal dan tulang. Biarkan mendidih seketika.
5. Perasakan dengan garam secukup rasa. Kacau sebati.
6. Masukkan sayur-sayuran dan biarkan seketika.
7. Angkat dan sedia dihidangkan.
dah lama tak makan dalca, yum2 yg ni mcm special je...
ReplyDeletep/s: anteknyaaa header ahauwww cun2...
Hanis MY
ReplyDeleteKak hanis..dalca ni terpakse special sbb sempene ari anniversary..hhehee....
ohh time acih...1ari menggodek buat header nih...selalu fail aje size xsame laa ape la..hehe
mmm....yummy! rajinnya buat dalca, rasa lapar pulak menengoknya..
ReplyDeleteAmie..
ReplyDeletekak kalo ikut kerajinan tuh xdek laa rajin mane tp disebabkan kite buat set nasi beriani utk celebrate anniversary kawen maka terpakse laa buat dalca jgk.hihih...sedapp plak rase...