Wednesday, July 27, 2011

Inarizushi @ Brown Bag Sushi

Assalamualaikum wbt..ok kite nk tayang menu dinner malam semalam..sebab kemalasan melanda...dan sibuk nk kemas brg2 utk org kontena nk dtg cek nnti...maka kami yg sempat berdinner dgn inarizushi aje....tp konyang tau... sbny inarizushi ni mmg feveret kite la..mase mule2 sampai jepon dulu...singgah konbini ottosan beli ni terus jatuh cinta gitu...sbb sushi ni manis2..smpi skg leh kate wajib makan ari2..last2 br rs keinginan nk buat sndri..so godek nye godek jmp laa resepi ni kt umah kak hana...sbny ade resepi kt buku japanese food yg ottosan bg tuh..tp ade campur mirin dgn sake laa plak..so saba pakai jek resepi kak hana...sungguh la sedap..tp seperti biase..anak tekak ni suke bebenor nk derhaka..saba tambah carrot dan sedikit hijiki seaweed kt dalam nasi tuh...bg die complete..ade sikit sayur dan ade sikit seaweed..hehe ok halalkan resepinyerrr yer kak hana...

Inarizushi
Source: Kak Hana

Bahan-bahan

2 mangkuk nasi jepon
2 sudu besar cuka nasi
2 sudu besar gula - hana buh 11/2 je
2 sudu besar sesame seeds

** tambahan utk dlm nasi - saba cincang carrot dan hijiki seaweed kemudian digoreng dgn sedikit minyak,soyu dan gula..goreng sehingga kering kemudian digaul bersama nasi.

Utk Aburaage - bleh juga ddapati yg readymade
6-8 keping aburaage ( tofu kering)
1 cawan stok dashi
2 sudu besar syouyu @ kicap jepon
21/2 sudu besar gula


Cara-cara
#Gaul nasi jepun panas dengan cuka, sesame seeds dan juga gula. ketepikan. Jika tak nak campurkan ngan sesame seeds pong tidak mengapa.
#Utk memasak aburaage - Campurkan stok dashi, syouyu dan juga gula ke dalam periuk. Didihkan. kecilkan api, masukkan tofu dan masak hingga stok agak kering dan tofu bertukar kaler brown. Kemudian angkat dan toskan aburaage tadi.
#Utk hidangan - Ambil sejemput nasi, kepal2kan dan masukkan ke dalam tofu tadi. Kemudian lipat kemas. *hana wat bentuk segitiga means abura potong dua triangle | saba pon buat mcni..

3 comments:

  1. dkt mesia penah try makan.tp x minat sgt sbb manis..haha..dkt sini x penah try pulak..

    aa btw, dh ade header akhirnyaa..cantik :)

    ReplyDelete
  2. アヌム ちゃん

    anum akak mmg suke inarizushi sbb manis...sushi biase kan yg ade ikan tuh xdak rase...kalo onigiri dgn inarizushi akak slu amik inari lg....ade rase hihih..

    header tuhh 1 ari 1 malam duk godek....bior jelaa mcne rupe...sbb dah peat..hehe...nmpk simple jek kan...

    ReplyDelete
  3. Hi, i want to ask: where do you normally buy your aburaage? i cant seem to find it ><

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...