Saturday, July 9, 2011

Mee Kari Bonda

Assalamualaikum wbt....salam sabtu salam istirehat semua.....alahaiii kite sbny da pagi bute td nk update blog..ni kite rs percubaa yg ke 32 kali kot...knp yer? blog merajok dgn kite ek???mentang2 da byk ari xupdate....asalnk masuk gamba jek die hang.....kang kite plak yg merajok dgn blog ni kang..sure umah nii berkulat....tahan lak seminggu...terus tumbuh pokok jd lerr hutan...uwaaa jgn lerr gitu yerr dak..

ini mee kari yg dikire n3 basi...da byk ari buat..tp br dpt nk post.kenapa?tuan umah sgt22 bz...almaklumlahhluse Fil nk dtg....mcm2 nk kene settle kan..umah ni dah sedia kemas..cumenk kene arrage bg lg kemas dan selesa....rs skg umah nmpklg luas.....hahhahaa.....oklayan resepi ni dulu tau..kite amik dr myresepi hasil dr airtangan kak rossitamz pestime i makan mee kari ltk sardin u..saje2 nk menerai...rs sedapplak....ok kite kopipes resepi kt sini lak yer..mtk halal tau...


Mee Kari Bonda
Source: rossitamz my resepi

*** Bahan untuk kuah :



4 sudu besar serbuk kari daging – dibancuh dengan sedikit air / santan


1.5 liter air + 1 kotak santan (200ml) - guna santan fresh pun boleh


1 tin sardin kecil – dikisar sedikit, jangan sampai terlalu hancur (**) - dikisar berasingan dari bahan (*)


500gm ayam – dipotong kecil-kecil (boleh dikurangkan jika terlalu banyak)


4 tangkai daun kari


Bunga cengkih & kayu manis secukupnya


1 labu bawang besar – dikisar (*)


6 ulas bawang merah – dikisar (*)


6 ulas bawang putih – dikisar (*)


200gm isi kerang – lebih banyak lebih sedap pada yang suka kerang | saba xletak xdak stok


Fish ball & fish cake secukupnya – dihiris mengikut citarasa | saba xletak xdak stok


4 keping asam keping / asam gelugur


Garam & perasa secukupnya


*** Lain-lain bahan & hiasan :


1 kg mee kuning – dicelur sedikit dengan air panas dan toskan


Taugeh – dicelur | pon saba xletak xdak stok


Kacang panjang – dipotong anggaran 1” dan dicelur


Tauhu – digoreng dan dihiris mengikut citarasa


Telur rebus – boleh guna telur ayam @ telur puyuh


Fish cake secukupnya – goreng dan hiris mengikut citarasa


Cili merah – dihiris halus


Daun bawang & daun sup – dihiris halus


Limau kasturi secukupnya - dibelah dua


Cara-cara

Untuk kuah : Tumis daun kari, bunga cengkih dan kulit kayu manis. Masukkan bahan yang bertanda (*) dan tumis hingga naik bau.


Masukkan serbuk kari dan tumis lagi hingga pecah minyak.


Masukkan sedikit santan dan juga ikan sardin yang telah dikisar tadi. Biarkan hingga mendidih.


Masukkan ayam, tambah sikit santan jika perlu, dan masak lagi hingga ayam empuk.


Masukkan pula asam keping baki santan tadi dan masak hingga mendidih.


Akhir sekali masukkan kerang, fish ball, fish cake dan juga garam dan perasa.


Biarkan hingga mendidih. Siap kuahnya...


Cara hidangan :
Masukkan mee kuning ke dalam mangkuk, letakkan taugeh, kacang panjang, tauhu, fish cake dan telur rebus di atasnya. Tabur cili merah, daun sup/bawang, perah limau kasturi dan tuang kuah. Siap untuk dimakan!

2 comments:

  1. umah ai tu tak selalu masuk.mesti kulat dah tebal.nak wat cam na tu?

    mee kari yg sedap ni.kalo kita ckp tgn tak de idea nak masak, boleh terima ke?

    ReplyDelete
  2. Anie Nagoya...


    kak anie..kalo kulat dah tebalalamatnyee kene beli ubat kulat ler..kalox kite bior biar tumbuh shimeji leh buat masak2..ahahahah acidak?

    kalo tangan ckp xde idea kite kerat tangan die.....hahhaha

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...