Thursday, March 20, 2014

Apple Roses Tart


Assalamualaikum wbt...salam sayang semua...hari khamis bru nk bersiaran....punye laaaaa lambat mcm siput sedut! kaannnnnnnn ...haha ape khabar semua? harap semua dlm keadaan sihat dan ceria2 selalu yer.....mood mgu mmg sungguh ke laut china selatan.....mcm laa join misi mencariMH370 kan padahal tgk info dlm tv je pon....hahaha...mcne laa nasib MH370 ni yer.. da 13 hari menghilang mcne laa nasib pesawat tuh....penumpang2 dgn crew2 kt dlm tuh ntah makan ke idak.....kesian plak saba rase.....kalo laa diorg semua selamat pkr plg saba sedih....2 org baby tuh...cukup ke x susu die...makan mcne..nk tukar pampers diorg adoii mmg xle nk dipk dek akal ni......
 ramai yg bertanya ke mana saba menghilang xde pape update lg mgu nih... alhamdulillah time acih kpd yg sudi bertanya...saba sedikit bz dgn keje harian....erm duk tgh seronok mengajar yat belajar...even ckp pon mcm ckp dgn ayam dan itik tp bile dgr yat da pandai bertanya....mama ape? ape yer....adoii seronok plak rase dihati nih....hehe....
an apple a day keeps the doctor away...ermmm makan la apple selalu yer...hehe even saba bkn penggemar sgt apple tp klo kdg2 tuh makan best jgk kan...hehe ...sbny saba buat apple roses tart ni sbb nk habiska stok apple.hahhaa si dayat tuh klo apple2 ni kureng....lg suke buah pear dan peminat tegar anggur...klo dpt anggur sekilo pon tang2 jugak habis hehe... dlm duk terpk mcne nk habiskan apple ni saba terigt psl buku pies&tart martha stewart yg saba beli kt big bad wolf arituh...ermm tp die pki buttermilk...saba ni da laa kekurangan stok susu....maka....kne laa curik2 idea tambah itu ini sikit....maka jadiklaaa apple roses tart versi sesuka hati ni hehhee...
oklah rs mcm panjang plak n3 arini....yela da lame sgt x membebel..hehe...idea asal utk tart ni saba cedok dr buku martha stewart .... tak silap...nama resepi tuh buttermilk  cream tart apple roses...heermmmmm siap hafal tuhh haha klo silap boleh gugel yer....tp disebabkan malas nk buat buttermilk dan so saba amik resepi dr che mat gebu..iaitu resepi fresh fruits tart..tp versi apple aje... hehe penyediaan masih sama cume...utk buat apple roses tuh.... kne kupas pakai peeler..utk lebih nipis dan cantik...pastu kne masak air,gula dan lemon utk bg apple tuh lembut dan mudah dibentuk...ok kite semak resepi yer.... mekaceh che mat! ijin kopipes kt sini ehhh...tp versi derhaka gitu hehehehhehehe

APPLE ROSES TART
Sumber resepi: Che Mat Gebu
 
BAHAN KULIT TART:
150 gram tepung halus (tepung gandum pun ok)
25 gram gula aising, diayak
70 gram mentega sejuk, didadu kecil
1 biji telur, dipukul sedikit
1/2 camca teh esen vanilla

BAHAN KASTARD:
1 cawan susu segar
1 1/2 camca besar tepung kastard
1 1/2 camca besar gula halus
1 camca teh esen vanilla
1 camca besar mentega

APPLE ROSES:
3 biji buah apple
2 sudu gula halus
sedikit perahan lemon
750ml air


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK KULIT TART :- Gaul tepung, gula aising dan mentega sejuk hingga menjadi teksture seakan2 serbuk roti, guna hujung jari saja. Tuang esen vanilla dan masukkan telur sedikit demi sedikit dan digaul hingga menjadi doh. Rehatkan sekejap. Sediakan acuan tart, ambil doh tadi sebesar duti 20 sen dan tekan dalam acuan tat dan bentukkan mengikut acuan tadi dan kemaskan. Buat hingga siap, cucuk sikit degan garfu pada dasar doh dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 25 minit. Biar sejuk sebentar dan keluarkan dari acuan. Sejukkan atas jaringan dan boleh simpan dalam bekas kedap udara untuk kegunaan kemudian.
  2. UNTUK KASTARD :- Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla, dalam periuk. Kacau dengan whisk hingga semua sebati. Masak atas api kecil hingga kastard pekat, kacau selalu. Matikan api, masukkan esen vanilla dan mentega. Kacau rata dan ketepikan sebentar, biar sejuk sedikit.
  3. UNTUK APPLE ROSES:-  Masak air, gula dan lemon sehingga mendidih..jgn terlalu mendidih yer..dgn api sederhana aje.... Sementara itu, potong apple senipis yg boleh..lagi bagus kalau gunakan peeler kemudian masukkan ke dalam air yg di masak tadi...biarkan selama 10 minit dan jgn terlalu lama..nnti apple akan jd terlebih lembik dan masak plak... Kemudian, toskan dan  susun hirisan apple mengikut bunga ros dan boleh dihiaskan di atas tart tadi....Sejukkan tart dan sedia dinikmati..
 

6 comments:

  1. Hi Kak,

    Wah rajinnya dia buat apple jadi bunga ros! Cantik sungguh... nak makan pun seronok.

    ReplyDelete
  2. cantiknya...nak pandang lama2 jek rasanya. bila sy dpt buat mcm ni...

    ReplyDelete
  3. cantiknya tart ni saba... entah bila la nak cuba

    ReplyDelete
  4. sesuai untuk buat hantaran bertunang kan!..

    ReplyDelete
  5. Ko ni kan Saba.... kalau bab deko mendeko tangan ko memang 'terpilih' untuk terima anugerah tangan ajaib!

    ReplyDelete
  6. Slm...nice..nampak mcm sedap sgt..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...