Wednesday, July 6, 2011

Hijiki no Nimono ( Simmered Hijiki Seaweed)


Assalamualaikum wbt....ini juge menu dinner semalam..beratur n3 kite yer..hehe...sory ehh kite just boleh update sekali harung aje....memandangkan busy sgt2 mgu ni...busy ntah hape pon...kite xtau la....menu ni kite amik resepi kt dalam buku japanese food arituh....senang, sedap dan cepat...kite mmg suke makan hijiki dgn nasi panas2....ok layan resepi yer..

Hijiki no Nimono

Bahan - bahan:
30 gm dried hijiki seaweed
1/4 biji carrot
 1 ketul dried tofu
3 tbsp olive oil
300 ml soup stok | saba ltk dashi
5 tbsp gula
50 ml soy sauce

Cara Memasak:
  1. Mula mula rendam kan hijiki seaweed di dalam air panas selama 30 minit. Toskan dan biarkan kering.
  2. Potong carrot dan tofu, kemudian panaskan minyak di dalam kuali. Goreng2 manja tofu dan carrot sehingga sedikti layu.
  3. Masukkan hijiki seaweed, stok dashi, gula, soy sauce dan biarkan sehingga kering.
  4. Angkat dan sedai dihidangkan.

2 comments:

  1. kalo recipe jepon mmg semua senang bangat keja nyer...

    ReplyDelete
  2. Lady Ayu,..

    hahah kak ayu..mmg pon....recipe jepon 10minit dah siap masak dah...healthy pon healthy kan..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...