Friday, July 22, 2011

Asam Pedas Daging

Assalamualaikum wbt..salam jumaat yer..saba xmo ngomel manyak2...sbb ade byk lg n3 tertunggak...ni pon slow2..sambil buat keje umah sambil update...siap satu n3 smbg basuh kain....edit pic...smbung jemur kain....siap taip...sambung vacuum...ni laa namanye surirumah kan..keje mmg xhabis2...

ok layan menu yg dah selamat masuk perot ++ dah jd "baja" opssss dah pon.....eh....menu asam pedas oishidesna mmg terangkat lagi2 ottosan kite ni ade sikit darah melaka...maka wajib ler podeh yg amat yo.....resepi dr umah kak hana..ijin kopipes yer...kite pon same dgn kak hana jgk..kene jimat cermat tang daum kesum tuh da3x percubaan tanam xmo jgk die hidup kt japan ni....sadis...

Asam Pedas Daging
Source: Kak Hana

Bahan-bahan

1 kg daging tetel (daging tetel = daging yang ada lemak2)
1 genggam daun kesom (dengan batang2nya sekali), cuci bersih dan toskan
2 kuntum bunga kantan
1 cawan jus asam jawa
1 cawan cili kisar
1 camca teh serbuk kunyit
Garam dan gula secukup rasa
8 biji bawang merah*

3 ulas bawang putih*
1 1/2 inci halia*

1 camca besar lada hitam*
1/2 inci lengkuas*(*dikisar halus)
Air secukupnya

*bleh ltk bendi,tomato,terung,serai titik n sukati la!


Cara-cara


Daging tetel, dipotong (jika ketulannya besar), cuci bersih dan toskan. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan2 kisar halus hingga harum, masukkan sebrbuk kunyit dan cili kisar. Tumis hingga terbit minyak.


Masukkan daging tetel dan daun kesom tadi, gaul rata dan masak hingga daging tetel kecut. Tuang air secukupnya dan masak dengan api besar hingga mendidih. Kecilkan api dan terus merenih hingga tetel empuk.


Masukkan jus asam jawa, bunga kantan dan tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Biar mendidih 10 minit lagi dengan api perlahan. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas.







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...