Saturday, July 2, 2011

Murtabak Popia


Assalamualaikum wbt....layankan mata kite dgn murtabak popia arini yer...hihi ini menu dinner kite semalam...kulit popia ni da lame beli tp tak terbuat....hampir merajok jugak la die...alih2 bile da buat murtabak cenggini mcm xcukup plak....adeh..ottosan kite aje da makan 7 biji....kite buat 8 biji aje...xpela...sebiji pon jd...asal dpt telan jgk...resepi ni mudah...xperlu nk memikir nk tgu lame nk buat kulit popia aka doh roti canai tuh...bukan ape tangan ni sbny malas nk menguli..hihihi....da dtg vitamin M mmg xdapek den nk nolong la kan.....ni da jmp pakai kulit popia alamatnye pki resepi ni jelaa smpi ke tua...mmg dasar pemalas kan kite nih.hahaha...

layan resepinye yer..mintak tuan punye resepi halal kan tau...minami myresepi...i kopipes kt sini lak yer......arigatou ne......oishikatta...wallaa....mmg terangkat resepi nih..smpi i....nk bergusti dgn ottosan xcukup nye pasai..hihih


Murtabak Popia
Source: Minami My resepi

  • 100 g daging cincang
  • 2 biji ubi kentang
  • 1 sudu setengah rempah kari
  • 1/2 biji bawang besar
  • 1 ulas bawang putih
  • daun sup
  • minyak
  • 1 sudu kecil garam dan secubit ajinomoto
  • kulit popia
  • 2 biji telur

Cara-cara

  1. mula2 buat inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.
  2. apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang.
  3. apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam dan ajinomoto. jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup.
  4. pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati.
  5. ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia.
  6. goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak.
notakaki: i double kan kulit popia tuh semasa nk masukkan inti dan melipat...sbb kalo pakai 1 keping inti cepat nk terkeluar esp..bagi mcm tangan kite yg ganas nii ketika nk menggoreng....papepun teta sedap dan tetap crispy...cume lamekan sikit menggoreng yer.......

2 comments:

  1. haaaaaa... ni lagi satu, tak terbuat buat sampai skrg, senang mmg senang tp tu lahhh asyik tangguh jerrr ntah2 dah kojol akaknyer kulit popia dlm sebok sbb lama tak guna wakakaka...

    ReplyDelete
  2. ijayuji..

    kak ika...hikhikhikk....kite mmg satu spesis kan...nk kene tgu bercinta smpi bile laaa kulit popia tuh....tp kan..kalo da buat....xcukup plaks.....tuh yg rs nk lempang pipi diri sendiri laju2 tuh..hihiih

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...