Tuesday, July 26, 2011

Kiwi Panna Cotta

Assalamualaikum wbt..ohayo gozaimas minna san...ape khabar semua yer....harap2 semua sihat sejahtera laa k...arini br dtg mood dan semangat nk update n3...bukan ape..arituh bz dgn prepare anniversary nye projek...lps tuh habiskan masa 1 ari bersama ottosan sbb ari anniversary dikejee...p layan harry potter 3d..kene layan ottosan p cari adiah surprise...ermm tp mcm xsurprise pon sbny sbb die suh kite yg pilih..dan semalam operasi kemas2 brg sbb mover nk dtg nk tgk bpe kotak utk masuk kontena...aihhhh xbernafas rasenye....busy yg teramat...menteri pon xbusy mcni kan...

ok berbalik kepada resepi...last week p eon byk gile borong kiwi...paling sbb ade kiwi gold yg kaler kuning tuh....die terus letak dlm bakul comel sekali dgn sudu...ade dkt 8 biji 500yen..murah kan.....kalo kire bakul tuh da bpe yen dah..ape lg..tangan ni panjang je rembat masuk trolly..hehehe..bile da terbanyak kiwi dlm peti mule laa xtau nk buat ape..maka godek nye godek nyelam umah kak nor haha...jumpe laa resepi kiwi panna cotta ni..pergh sungguh enak dan sejuk anak tekak......ape lg..jom semak resepi....kak nor halalkan resepinyee yer......resepi asal dr Gert..ijin kopipes kt sini yer..

KIWI PANNA COTTA

Source : Gert (Mango Panna Cotta)
Diolah : http://www.secubitgaramnor67.com/2011/05/kiwi-panna-cotta.html


Bahan2:


9gm gelatin (lebih kurang 1 sudu besar dan di lebih sket)
4 sudu besar air
2 ½ cawan susu segar/fresh milk
1/4 cawan gula
1 sudu teh vanila
3 biji buah kiwi ~ blend utk dijadikan puri + 3 sudu besar gula



Cara2:


1. Masukkan gelatin ke dalam air dan biarkan mengembang.
2. Masukkan susu dan gula ke dalam periuk dan masak dgn api sederhana hingga susu di bahagian tepi periuk mengeluarkan buih2 kecil.
3. Padamkan api dan masukkan adunan gelatin dan kacau sehingga gelatin larut sepenuhnya.
4. Tuangkan ke dalam ramakin atau gelas yg sesuai. Boleh juga jika nak masukkan sedikit potong buah kiwi ke dalamnya.
5. Sejukkan dalam peti ais lebih kurang 5 - 6 jam.
6. Tuangkan puri kiwi keatasnya dan bolehlah dihidangkan.

** updated:
K.Nor lupa nak mention yg K.Nor ada masukkan 3 sudu besar gula masa blend kiwi.


Ni supaya puri kiwi yg dihasilkan tak terlalu masam.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...