Friday, July 1, 2011

Sotong Oriental


Assalamualaikum wbt...bg sape2 yg xdak idea nk masak sutun..mai la try....sotong oriental nih..mmg superb sedap giler.....enak tak terkata...bile tgk resepi kt umah kak nor....ade ltk kari dgn tomyam terpk rase ape laa nnti yer..bile da masak....mcm nk ratah mcmtuh jek...oishikatta........halal resepi tau yer...resepi ni dr umah kak nor...dan asal dr kak madiha......layannnn


SOTONG ORIENTAL by Aliza
(sumber
Madiha)

Bahan2500 gm sotong ~ bersihkan & potong kemudian dicelur sebentar & tos
1 tangkai daun kari
5 ulas bwg merah ~ hiris
3 ulas bwh putih ~ cincang
garam & gula secukup rasa
1 biji cili hijau ~ hiris (MaDiHaA tambah)

Bahan2 ini dicampur jadikan pes2 s/b pes tom yam
2 s/k rempah kari ikan
1 1/2 s/b sos tiram
2 s/k sos ikan
6 s/b air panas ~ k.nor tak letak air sbb sotong tu nanti akan keluarkan airnya sendiri

Cara Menyediakan1. Panaskan minyak dan masukkan daun kari, bawang merah, bwg putih dan tumis hingga kekuningan.
2. Campurkan bahan2 pes tadi dan gaul rata & biar lebih kurang 3 minit.
3. Masukkan sotong dan cili hijau.. kacau rata. Masukkan garam (jika perlu) & gula & masak selama 5 minit. Sedia utk dihidangkan



2 comments:

  1. ehemm ehemmm... suke sotong! kalau seafoods ni mmg akak suke tp lg suke sotong sbb liat2 gituuu bukan liat selipar getah wakakaka.... Sedap resepi nii, buatkan akak ya :D

    ReplyDelete
  2. ijayuji

    ihihi same ler kite..suke sutun..!
    resepi ni mantap kan..sedap giler....meh kite buatkan...br nk candat sutun nih....bile laa nk dpt agaknye hhehee

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...