Assalamualaikum wbt...selamat pagi semua...good morning everybody.......ohayou gozaimas minna san......ogenki deska? ohh arini sngguh laaa panas....atsui ne....kt kagawa ni xtau laa bpe degree...bangun pagi td dah xle nk tido balik dah..subuh awal tp mata kene tahan aje la...ottosan pg kirije arini lom kuar umah baju kemeje dah basah dgn peluh....ohh tidak...tgl bpe ari jek lg nk masuk Ramadhan ni...mintak2 laa xsepanas mcm tahun lepas...mmg bersabar ajee telan air liur sbb terlalu dahaga..
ok2 cite bab tabemono la plak ye...smlm saba buat popia bersira pedas...ermm saje tukar selere sbb asyik makan kek aje....muke pon da mcm kek....jiran atas nihonjin ni pon tanya selalu bau kek smpi masuk umah die..alahaii.....apekah? adakah sbb die bau tp saba xanta umah die smpi die tny gitu???ohh tidak......maka dgn itu saba stop la dulu ye mengekek ni....smlm saba rs mcm kt blog ni dilanda demam popia....hahah sbb ape umah kak juwita pon buat popia...dan ade a few blogger lain pon update psl popia...mmg demam popia betol laa kan...lgpon popia ni kalo makan jd ralit..smlm saba buat pon ottosan xcukup...mintak lg....jenuh laa malam2 bute nk buat popia lg kan..so lps ni kene buat lg..hehehe....ok kite layan resepi lak yer...ni popia ikut selere kite la...++ ikut stok yg ade dlm peti hehe...
Popia Bersira Pedas
Source: Saba ShiawaseMrsBangpek
Bahan-bahan:
Kulit Popia | bergantung kpd berapa byk inti kite buat
Bahan Inti
300 gm isi udang | dicincang
300 gm isi ayam | dicincang
1/2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih | cincang halus
3 tangkai sawi
segenggam taugeh
200 gm mix vegetable | carrot jagung & kacang peas
1 sudu makan serbuk lada sulah
sedikit kiub pati ayam knorr
gula
garam
Bahan Sambal @ sira pedas
3sudu besar cili kisar
1 sudu makan bawang merah dan putih kisar
2 sudu besar sos cili thai
gula
garam
bijan
Cara Memasak
Penyediaan inti popia
#Tumis bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau.
# Kemudian masukkan isi udang dan ayam, serta sayur sawi & mix vegetable. Kacau rata dan masukkan kuib ayam, gula dan garam.Biarkan sehingga sedikit kering...( ini ntuk mengelakkan inti yg berair dan popia menjadi lembik)
# Sejukkan inti popia kemudian baru gulungkan kulit popia dengan kemas....kemudian bolehlah digorengkan dan ketepikan.
Penyediaan Sambal @sira pedas
#Panaskan minyak, tumis bawang merah dan putih, kemudian masukkan cili kisar.
#Masukkan sedikit sos cili thai. Kacau. Masukkan gula dan sedikit garam.
#Masak hingga sambal agak pekat dan kering. Masukkan popia yg sudah digoreng tadi. kacau rata. matikan api dan taburkan bijan.Gaul...( pastikan sambal agak kering agar kulit popia tidak menjadi lembik selepas disira)
saba sama ngan ai suka yang popia pedas beza ai letak sambal kat tengah2 then letak kacang or bawang goreng...biasa makan x jenis tu?
ReplyDeleteLady Ayu..
ReplyDeletekak ayu...same anak tekak...yg pedas2 ni cpt je habis...xpernah makan plak yg style mctuh ..nnti akak buat tau...leh kite cube......hehe
sama jer cara buat cuma beza letak sambal tgh jer...belah utara makan jenis tue....
ReplyDeletekenapa ramai buat popia ni..alaa nak jugakk..huhuuu
ReplyDelete☆*♥L@dy @yU♥*☆
ReplyDeleteoooo resepi sambal die gitu jela ehh bawang goreng dgn kacang yer?? mcm senang jek kaann
アヌム ちゃん
ReplyDeleteanum aa smlm ramai gilee kan org update psl popia....mmg demam popiaa betol lah smlm..
sabar oishisou la saba.. lama akak tak buat yang style gini kena beli dulu kulit popia dah abis buat popia hari tu... yumyum bulan puasa nanti nak buatla style gini InsyaAllah
ReplyDeleteJuwita Jamaludin
ReplyDeleteKak ita..hhehe sedap kak buat style gini..pedas2 lg ade ummph....kite pon nk tmbh stock..bulan pose wajib ade popiaa kan...