Tuesday, July 26, 2011

Ayam Perap Masak Merah Madu

Assalamualaikum wbt....selamat meleleh air liur yer...resepi ayam perap masak merah madu sungguh laa sedap...ni menu mase ari anniversary saba buat utk set nasi beriani...kite nyelam umah kak umie jmp resepi ni...oishikatte ne....kak umie halalkan resepinye yer..

AYAM PERAP MASAK MERAH MADU

Resepi Asal : Majalah SAJI
Source : Kak Umi Home Sweet Home


Bahan:-
1 ekor ayam - potong 10 bahagian
2 sb. rempah kari ayam
1 sb. serbuk kunyit
6 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 inci halia (ditumbuk)
2 labu bawang besar (dikisar)
2 sb. cili kering kisar (akak letak 3 sb.)
5 sb. madu
1 sudu besar gula merah
2 sb. puri tomato (akak letak 4 sb.)
garam secukup rasa
1 labu bawang besar - dipotong nipis bulat


Cara Memasak:-
#Ayam dibersihkan dan ditoskan. Gaulkan bersama bahan halia, bawang putih, kunyit, rempah kari dan perisakan dengan garam. Perap ayam selama 2 jam (akak lebih 4 jam..hehee)
#Keluarkan ayam dari bahan perapan dan goreng hingga masak. (lebihan bahan perapan akan digunakan sebagai bumbu kuah)
#Panaskan minyak dalam kuali, dan tumiskan. Masukkan bahan bumbu perapan dan cili kisar. Masak hingga garing.
#Masukkan gula, madu, puri tomato dan kacau. Masukkan sedikit air dan kacau lagi.
#Apabila kuah sudah mendidih dan sedikit pekat, masukkan ayam.
#Biarkan kuah mesra dengan ayam sambil dibalik-balikkan ayam dengan api sederhana.Perlahankan api dan biarkan reneh sekejap hingga naik minyak dan kuah pekat.

#Angkat dan hidangkan dengan nasi minyak atau nasi putih

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...