Friday, July 29, 2011

Mee Sanggul Goreng Kari

Assalamualaikum wbt..salam jumaat semua yer..hari yg mulia ni....mcne perasaan korang nk sambut Ramadhan yg tgl bpe ari jek lg nih? ke ade yg tak ganti pose lg??jeng jeng jeng...xbaik tau.....p ganti pose cepat2 naaa......arini sbny mood turun naik....arini igt nk update n3 awal..tp xdak mood laa..sbb bz mengkeje kan pokok cili,serai dan kangkung kite....panas sgt222 semalam arini nampak mcm nk layu...huaaaa sedih....smlm 37 degree tau...kite cek dlm kete...ATSUIIIIIII NEEEEE (atsui = panas)
panas2 gini mood nk makan nasi pon selalu ilang...bg kite la....kite kalo panas sure ilang selere..lebih suke makan mee ke laksa ke....maka lepas masuk banglo kak nor..maka terjumpe resepi mee yg lain dr yang lain.....ohh rasenyee mmg lain dr yg lain la......selalu masak mee..mee biase2 jek..bile try mee goreng kari ni...terangkat jgk....habis licin 1 kuali....
kpd kak nor..ijin kopipes resepi ni tau...ottosan kite ckp time acih sbb tayang resepi yg best smpi berjaye goda bini die nk try..hiihh....

MEE SANGGUL GORENG KARI

resipi : http://www.secubitgaramnor67.com/2011/02/mee-sanggul-goreng-kari.html


Bahan :
3 kpg mee sanggul melayu
udang (atau boleh guna isi ayam) | saba ltk ayam,udang dan daging..tamak nye pasaii
1 labu bawang besar ~ dihiris nipis
3 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
2 tangkai daun kari
1 sudu besar cili mesin
1 sudu besar rempah kari
5 bj cili padi ~ dihiris (lebihkan jika suka pedas)
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
kobis/sawi
1 bj tomato
1 bj telur
garam dan gula secukup rasa
sedikit air
minyak

daun saderi ~ dihiris
limau kasturi/limau nipis
@saba rebus sikit sosej


Cara :
#Rendamkan sekejap mee sanggul dan toskan.
#Panaskan 1 sudu minyak dlm kuali dan pecahkan telur dlmnya.
#Kacau goreng hingga menjadi scramble egg. Angkat dan ketepikan.

#Masukkan sedikit minyak dan tumis bawang besar hingga layu.
#Masukkan bawang putih dan daun kari, goreng lg hingga wangi.
#Masukkan cili mesin dan rempah kari dan cili padi.
#Lepas tu bolehlah dimasukkan sos tiram, kicap manis, garam, gula dan sedikit air.
#Masak hingga pecah minyak dan masukkan udang, kobis dan tomato.
#Bila udang hampir masak masukkan pula mee yg dah ditoskan serta scramble egg.
#Kacau dan goreng hingga mee masak.
#Angkat dan hidangkan. Tabur hirisan daun saderi dan perahkan limau sebelum dimakan.
#Selamat mencuba.

4 comments:

  1. Sabaaaaaaaaaaaaaaaa!!!! ai missssssss u like crazyyyyyyy!!! nak tumpang makan! nak tapau sume2 tuuuu yaaaaaaaaaa.... nak jely kat bwh tu tujakkk nak rendang sotong jugak nak sume sekali, bungkuskan nanti akak dtg lagi ambik nak meronda ronda ni byk umah nak kena lawat :D

    ReplyDelete
  2. Ijayuji..

    ika changggg natsukashiiiii nee...........dgr tak kite jerit nihhh......ooo nk semua yer...ok2 japp22 nnti kite tapau na......ronda2 laa dulu...nnti kite anto depan pintu okeyyy

    ReplyDelete
  3. ooo ni hasil menyelam smlm ya.. meriah dgn harta karun tu.. mekasih juga pd saba sbb rajin mencuba resipi2 dr blog k.nor.. kirim salam buat suami saba ya.. :)

    ReplyDelete
  4. K.Nor..

    same2 kak nor. hahaha mmg hasil nyelam semalam..arini nyelam lg..jumpe lgg 1 resepi kikiki....bak kate suami kite...kite dah demam secubit garam..:) hehehehehhehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...