Friday, July 29, 2011

Sweet Potato Tart @ Satsumaimo Tart

Assalamualaikum...wbt....kembali bersiaran..td tertangguh sbb byk kirije umah xsettle lg...aduyaii arini panas sgt2...tak tertahan rasenye...nk berendam dlm bathtub pon kite xmuat....bathtub kecik aje..aircond pon xterasa....tp saba jela...ini semua bkn ketentuan kite....
layan kan resepi imo tart...atau sweet potato tart...tp versi ntah pape....sbbnye puas kite godek cr resepi tp xdak.....imo tart ni selalu makan kt jepang nih....pernah makan jenis bentuk sampan mase kt Asakusa,Tokyo arituh..pastu kt Fisherman Wharf..pastu latest makan kt kedai sushiro...sbny imo ni org jepon suke gilerr makan tau..;....kt area umah saba ni..setiap petang ade pakcik jepon bawak lori jual YAKI IMO..tp sejak 2mgu nii pakcik tuh da xdek..maka kene laa memandai campur2 resepi...amik resepi kulit tart yg selalu buat...pastu yg bahagian inti imo tuh...saba amik resepi satsumaimo kt Sini,Kochira!...tp tak ikut laa step2 die..cume saba pakai resepi bahan2 die aje.....ok layan resepi k..pada kite....tart ni sedap laa jgk...(bkn nk puji diri sendiri yer) sbb die lemak2 manis.....hehehe

Sweet Potato Tart @ Satsumaimo Tart
Sumber :Kulit Tart - dr Buku resepi Kompilasi Tart & Brownies Alaf 21
                Untuk Inti :  Youtube : Cooking with Dog -SATSUMAIMO

Bahan - bahan:
Kulit Tart
250 gm tepung gandum
125 gm mentega sederhana lembut
120 gm gula icing
1 biji kuning telur
1 sudu esen vanilla
2 sudu teh air sejuk peti | saba derhaka pakai 2 sudu susu segar

Bahan Inti
3 biji keledek jepun lebih kurang 450gm | direbus dan dilecek
150 ml whipping cream
2 sudu butter
50 gm gula
1 biji telur
sedikit esen vanilla

Cara Memasak:
@@ Untuk Kulit
# Satukan tepung gandum, gula icing,dan mentega gaul sehingga menjadi seperti crumble @ serbuk kasar.
# Kemudian masukkan telur kuning, esen vanilla dan susu sejuk. Uli Menjadi doh dan kemudian balutkan doh dgn Plastik (Wrapping Cling). Rehatkan doh selamat 20 minit
# Canai doh dan kemudian terap doh ke dalam acuan tart.Cucuk2 doh dengan garfu
#Kemudian bakar di dalam oven selama 15 minit dgn suhu 18o degree @ sehingga masak...bergantung kpd oven masing2....

@@ Untuk Inti
# Keledek Jepun harus direbus dan dilecek sehingga hancur
# Putar mentega dan gula sehingga sebati, kemudian masukkan telur, esen vanilla & keledek tadi.
# Putar sehingga sebati , kemudian masukkan whipping cream dan putar lagi.
# Setelah siap, masukkan inti keledek tadi ke dalam piping bag, kemudian pipelah di atas kulit tart tersebut
# Bakar selama 10 minit dgn suhu 160 degree (bergantung kpd oven masing2) atau inti tart nampak sedikit keperangan.


4 comments:

  1. salam saba.. sedap nmpak tart tu tak pernah rasa.. tentu rasa manis2 ye.. boleh la try nanti insyaAllah.. cantik tart saba buat

    ReplyDelete
  2. Juwita Jamaludin

    wslm kak ita...aa manis2 gitu..sedappp rs lemak2 jgk sbb kite ltk whipping krim...try la....kang jatuh cintan plak nnti...

    ReplyDelete
  3. thanks saba bagi semangat kat akak.. dah realese dah akak tak suka sebenarnya cerita bena2 tak best kat blog tah tadi akak teremo plak bila tgk blog ni orang perli2 kita.. tak best la... so akak dah delete apa yang akak tulis sebab rasa ta happy bila baca balik.. akak nak mood ceria je.. hihihihi thanks again

    ReplyDelete
  4. Juwita Jamaludin

    kak ita....smg ceria2 selalu....kite pon sbny byk kene himpit dgn mslh dengki dan xpuas hati nih..lg2 org tuh duk dkt dgn umah kt kt nihon nih....tp kite buat xtau jela...yg ptg kite xkaco die kan...saba yerk..smg lebih bersemangat ok....ganbatte.....:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...