Friday, July 22, 2011

Apam Kentang


Assalamualaikum wbt..kembali bersiaran..perhh tsukaretaaa loo kalo panas2 gini kene p supa (supermarket)..adoyai terhoyong hayang bwk barang manyak2..lagi2 kalo kaki dah jejak ke seria kedai 100 yen ala anak beranak daiso jgk...tp seria tarak tifuu punyaa....semua 105 yen..kalo daiso ade la jgk yg bukan 105 yen yer...kalo p seria kompem 2000 yen melayang lo..

dah penat kaki ni..kite sambung balik update blog..n3 yg dah basi jgk...apam kentang ni kite buat mase makpak mentua kite dtg japan mgu lepas...kite tau ayah mentua kite mmg suke giler makan apam..so kene laa ikut selere tetamu jgk kan..kalo ikut kite pavlova la ape laa mane laa diorg nk makan....kalo biase saba buat apam beras jek @ apam snow white...tp ubah selere selepas menyelam umah org musti laa bwk balik habuan kan...so saba try buat apam kentang ni...pak mentua ckp sedap gilerrrr.....saba ltk kt die sorg dlm 6 bijik habis dilicin..smpi apam ni kalo biase buat musti ade lebih 3 4 biji..tp kali ni habisssss licin berkilat pinggan yo....a big thanks, arigatou ne kak nor dan kak ita.ijin kopipes disini lak yer.....oishikatta ne...

Apam Kentang
Resepi Asal: bak kate ka nor susur galur die ramai sgt....last2 dr MAJALAH SEDAP...:)
Sumber : kak nor secubit garam & Kak Ita Masam Manis

Bahan-bahan:

* 3/4 cwn gula pasir
* 200 ml air
* 1 helai daun pandan

* 2 cwn tepung beras
* 1 cwn kentang rebus
* 3/4 cwn tpng gandum

* sedikit garam
* 1 sk yeast
* 1 sk b.powder

* pewarna hijau/pandan paste *kite taruk pandan paste | saba tambah kaler pink sekali utk buat marble* 250 ml santan

Cara-cara:


1. Kentang rebus di blend bersama dngn santan(biarkan sebentar)
2. Masak gula bersama air dan daun pandan.
3. Dlm mangkuk lain, satukan tepung beras, tepung gandum,yeast, b.powder dan garam.
4. Satukan semuanya dlm blender dan kisar sebati.
5. Perap selama 1 jam.Sapu minyak pada bekas kecil2.
6. Kukus dalam bekas kecil2 selama 15 minit.

7. Kalau guna loyang besar, kukus selama 40 minit.
8. Apam ini boleh di makan bersama dngn kelapa parut

8 comments:

  1. hehehe kalau tak dicari susurgalur tu.. tak tau la sapa tuan asal.. last2 org yg buat jer dpt nama, tak elok la kalau gitu kan.. biar sama2 dpt habuan :)

    seronok mertua dpt menantu rajin :)

    k.nor@secubitgaram :)

    ReplyDelete
  2. heheh kak nor...betol2.....itu ler..last2 kene laa jgk ltk resepi asal..majalah sedap tuh..kesian die kalo xletak..hihih

    menantu kene rajin sbb kalo xmasak kesian diorg duk japan susah nk cr makan....eh kak nor...knp jd anonymous? let me guess....ni musti tgh bat hosting baru nih yer..keh keh keeh...

    ReplyDelete
  3. blh try ....sebab nak buat apam asyik dok hold jer....

    ReplyDelete
  4. lady ayu..

    kak ayu...musti cube..sgt222 sedapp tau....

    ReplyDelete
  5. salam....
    waaa.... dah jadi ye...
    sedap kan apam ni.. lembut aje.. akak pon suka...

    ReplyDelete
  6. Azlita Aziz

    wslm kak ita....mmg sedap giler apam ni.....org jepon ckp oishikatta.....mak mentua kite pon suke sgt2..

    ReplyDelete
  7. salam saba.. wah mertu adatan ye patut la dapur senyap je.. tak pernah baut apam kentang ni.. tentu sedap rasanya

    ReplyDelete
  8. juwita jamaludin

    wslm kak ita..aaahh mgu lepas makpak mentua datang...jalan2 japan...tuh blog senyap aje..tp dapur rancak berasap cume xsempat nk update hehe..cube lah sedap tauu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...