ok tutup cite bab merepek merapu meraban tuh yer....arini br dpt nk update resepi...bukan ape...dslr ni kepala chargernye ikut kepala jepon...lame jgk saba nk cr plug lain yg same mcm malaysia punye..faham2 jela kan...lame tuh xdpt nk charge dslr tuh...so masak2 xle lerr nk amik gambo..mmg sedih sgt22.......huhuuh...arini saba nk update 1 resepi....rasenye semua org dah kene sumpahan kek ni...sebelom ni saba terkene sumpahan ikut resepi umah kak hana...tp baru2 ni...terkene sumpahan dr kak azita berkali2 plak tuh....bkn xtau bpe kg lemak dah terkumpul...tp buat2 lerr xtahu...ehhehe...ok jom kite layan resepi yer......kpd kak munira baharum...kak azlita....kite mmg dah jatuh cintan cintun dgn resepi nih.....lapisan karemel...lapisan kek mmg sekata xnipis tak tebal....tak manis tak manis....mmg kite bagi 10 thumbs up kalo cukup ibu jari hehe.....izin kite kopipes resepi disini lak yer..
Kek Karemel
Resepi Asal: Munira Baharum
Source: Kak Azlita Aziz - masam manis
Gula Hangus
2 sudu besar gula pasir
Sediakan loyang 8 inc.
Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan.
Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
Ratakan gula dgn menyenget2 kan loyang kiri dan kanan
Biar gula sejuk. Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak2 dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras.
Ketepikan
1/2 tin susu cair
70g gula castor
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur
Kacau susu dan gula hingga gula larut.
Kacau telur dan esen perlahan.
Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.
Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
Ketepikan.
Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.
(Adunan ni tak perlu di bakar dulu ye! kita akan bakar adunan ni bersama adunan kek nanti )
Adunan Kek Bahan 1
70g gula kastor
3 biji telur kuning
135ml air
45ml minyak masak
Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.
Adunan Kek Bahan 2
140 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
Matikan mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak
Masukan sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.
Ketepikan.
Merinque
6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
70g gula castor
1 sudu teh krim of tar2
Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering
Pukul putih telur hingga berbuih
Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuh
Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunantepung tadi.
Gaul rata secara kaup balik
Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.
Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yg sama banyak.
Letakkan pewarna yang anda sukai.
Kemudian tuangkan adunan kek ni ke atas lapisan karemel tadi.
Belang- belangkan adunan
Tuang 3 sudu lapisan pupple, kemudian 3 sudu lapisan pink di tengah-tengah lapisan purple. Kemudian tuangkan pula 3 sudu lapisan biru di tengah-tengah lapisan pink.
Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn 2 sudu pula.
Akhir sekali dengan satu sudu.
Lorekkan atas adunan dengan lidi.
Panaskan oven terlebih dahulu. Ita panaskan pada suhu 170 C terlebih dahulu. Bila dah masukkan kek dalam oven ita tukar pada suhu 160C
Gunakan api bawah sahaja.
Kaedah Steam Bath
Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.
Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi
Letakkan pada rak bawah dalam oven.
Bakar kek pada suhu 160 C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek benar-benar masak.
Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.
Selepas masak ita biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi loyang.
Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri.
Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk.
Simpan kek dalam peti ais untuk tahan lebih lama.
Kek ni juga sedap di makan dikala sejuk.
** Jika menggunakan loyang yg berpatri. Jangan lupa untuk balut dasar loyang dengan kertas aluminium untuk mengelakkan air masuk dalam adunan kek.
Atau letakkan tapak pada loyang air panas untuk mengelakkan air masuk dalam loyang.
** Jika menggunakan oven gas kedudukan loyang air panas di letak di bahagian bawah dan loyang kek di sebelah atas. Ini adalah seperti yang di ajarkan oleh kak Zuriani.
mabeles!!!! mmg indah sungguh kejadian kek karemel saba tu....thumbs up!! K.E-na suka buat kek ni sbb cantik tp kureng rasa nk mkn...anak2 mmg suka mkn..dah 3 kali buat utk anak2.....hubby langsung x mkn kek yg ada bau telur camni...
ReplyDeletecurlastt saba
ReplyDeleteai khen bab cake...x mampu nak buat lg...risau tgk badan ni ngeee
but mmg sedap sebab dah 2 kali buat dulu....
E-na Lovely Kitchen...
ReplyDeletetenkiu kak ena...mase mule2 potong takot nk makan sbb rs sayang hehehe...tp bile da ngap mmg xcukup hehe....ahh ade jgk kwn kite xle makan kek nih sbb xsuke karemel kt atas esp bau telur.....kesian plak..
☆*♥L@dy @yU♥*☆
ReplyDeletekak ayuuuuu kite pon dah 2 mgu stop buat kek....mmg agak bam bam bum jgk skg huhuh...ooooiiuhhhh tak sanggup nk tgk cermin skg tau hahahhahaa
kak sabaa..rindu nak tgk entri kak saba ni..wahh cantiknyaaa kek karamel tu..musim org buat kek karamel kan nih..heee..nampak sdp..nyum2..takpe takmo sedih2..hope one day dpt dtg sini balik..tp kita sama laa..sy suka fuyu gak..huhuu..
ReplyDeleteslm saba..wahhh!!! dia kuar dgn kek karamel lg tu...cantik sgt kejadiannyer, lepas ni boleh wat versi alunan kasih lak saba mcm k'ida buat he..he
ReplyDeleteアヌムちゃん
ReplyDeleteanum.....heheh harap2 sumpahan ni kene kt anum plak....sbb rugi kalo xterkene sumpahan kek karemel nih hehehe...sedapp sgt22 tau....anum pon suke fuyu
?? best kan.....aku suke sejuk dr fanas....
Ida,Japan
ReplyDeletekak ida.....hehehe itu kene kuar yg sumpahan tuh dulu.....wah versi alunan kasih tuh lagii kretipp.......nnti kite jenguk jeling2 jap yerr
blk mesia lagi la malas nk senam khen...bahaya ni...suruh sang somi beli alat senam dlm umah ngeee
ReplyDelete☆*♥L@dy @yU♥*☆
ReplyDeletekak ayu ade berangan nk beli alat senaman baru..tp memikirkan pernah kite buat tmpt sidai baju xmo la.....kite rela turun tangga 11 tingkat tau....dr buat tmpt sidai tuh...nnti berkulat bernanah hijau telinge kite kalo dgr en somi kite bebel hehehehehehhehehehehe.....
uwaaa pingsan tgk kek cantik kiut miut mcm tuan dia jgk... nk cikit saba.... nnti planla dtg cuti2 nihon...
ReplyDeleteHanis MY
ReplyDeletekak hanis jgn pengsannn rugii nnti xle nk rase nk makan...hehehe
Tadaima! wah lama menyepi saba. best dapat mkn karamel kek ni. mmg sedap sgt pada tekak kita. cantik betul kek saba. :D
ReplyDeleteAsmara..
ReplyDeletekak as...rindu kite dgn tomodachi kt nihon itu sbb br kuar dr gua nih....ermm menyepi sbb byk urusan nk beres bile balik malaya nih kak as..
hehe terliur tak.?? terliur mai laa balik malaya..kite foc utk akak yer..hehe
salam saba.. cantik sangat tambahan warnanya cantik dan sweet tau.. sedapnya nampak.. tambah piring2 yang disekeliling pun lawa hihihihi
ReplyDeleteJuwita Jamaludin
ReplyDeletewslm kak ita..wahh lame xberbalas komen dgn akak yer...hehe mekacih kak...tp skg tangan dah kaku nk amik gambar..huhu...