Tuesday, November 15, 2011

Kek Karemel....tadaima!!!!

Assalamualaikum wbt...ohayou gozaimas......selamat pagi.........tadaima.........ohh sy sudah pulangggg......baru sampai umah shiawase nih....apekate jom join saye tiup habuk beramai2 nakkkk?????????? hua hua hua....gomen ne mmg dah lame sgt22 saba tak berkesempatan nk update blog..busy ke? ntah la busy dgn ntah pape ade la...oh yerrr arini genap 2 bulan saba tinggalkan nihon...mmg masih terasa sedih dan rindu dgn umah kt kagawa nuh....pelik kan kalah budak kecik saba nih...tp apekan daya ni semua cite pasal perasaan.....so kawan2 dapat la memahami yer...mmg saba rasa mcm kejap je masa berlalu..tup2 eh dah 2 bulan ehh.....tp saba dan suami makin lame makin rindu dgn japan..lagi2 skg dah nk masuk fuyu kan..alahai kami suami isteri mmg suke sgt2 fuyu...kenapa? ntah la even ramai x suke fuyu tapi kami terbalik plak...mayb sbb siang makin pendek...leh pakai baju tebal2? xmandi 3 ari pon xpe? ohhh tidak2.....mase fuyu suasana nmpk mcm sedih jek..pokok semua mcm nk mati....tp mase fuyu la saba dapat tgk keindahan ciptaan Allah yg saba xdpt tgk kt bumi malaya...ni bukan ayat mengada2 yer...yela kan...tny la sape2 yg suke amik gambar time fuyu cantik gilerrr kan..nak2 kalo mase salji tgh turun..Ya Allah cantik sgt2....tp yg xbest...mase fuyu ni la kite berhibernasi...maka ++ la kg nnti...mcm tahun lepas..saba leh naik 4kg dlm 1 minggu...jgn terkejut tau..hehehe......ahhh lepas rindu bile dpt luah kt blog nih....even x balik sane balik dlm mase terdekat nih...harap2 akan ke sana balik one day.....mmg saba dan suami tertunggu2 saat tuh hehehe...

ok tutup cite bab merepek merapu meraban tuh yer....arini br dpt nk update resepi...bukan ape...dslr ni kepala chargernye ikut kepala jepon...lame jgk saba nk cr plug lain yg same mcm malaysia punye..faham2 jela kan...lame tuh xdpt nk charge dslr tuh...so masak2 xle lerr nk amik gambo..mmg sedih sgt22.......huhuuh...arini saba nk update 1 resepi....rasenye semua org dah kene sumpahan kek ni...sebelom ni saba terkene sumpahan ikut resepi umah kak hana...tp baru2 ni...terkene sumpahan dr kak azita berkali2 plak tuh....bkn xtau bpe kg lemak dah terkumpul...tp buat2 lerr xtahu...ehhehe...ok jom kite layan resepi yer......kpd kak munira baharum...kak azlita....kite mmg dah jatuh cintan cintun dgn resepi nih.....lapisan karemel...lapisan kek mmg sekata xnipis tak tebal....tak manis tak manis....mmg kite bagi 10 thumbs up kalo cukup ibu jari hehe.....izin kite kopipes resepi disini lak yer..


Kek Karemel
Resepi Asal: Munira Baharum
Source: Kak Azlita Aziz - masam manis

Gula Hangus

2 sudu besar gula pasir

Sediakan loyang 8 inc.
Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan.
Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
Ratakan gula dgn menyenget2 kan loyang kiri dan kanan
Biar gula sejuk. Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak2 dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras.
Ketepikan



Bahan Karemel
1/2 tin susu cair
70g gula castor
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur

Kacau susu dan gula hingga gula larut.
Kacau telur dan esen perlahan.
Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.
Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
Ketepikan.
Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.
(Adunan ni tak perlu di bakar dulu ye! kita akan bakar adunan ni bersama adunan kek nanti )



Adunan Kek Bahan 1
70g gula kastor
3 biji telur kuning
135ml air
45ml minyak masak

Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.


Adunan Kek Bahan 2
140 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder

Matikan  mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak
Masukan  sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.
Ketepikan.
Merinque 
6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
70g gula castor
1 sudu teh krim of tar2

Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering
Pukul putih telur hingga berbuih
Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuh
Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunantepung tadi.
Gaul rata secara kaup balik
Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.

Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yg sama banyak.
Letakkan pewarna yang anda sukai.
Kemudian tuangkan adunan kek ni ke atas lapisan karemel tadi.

Belang- belangkan adunan
Tuang 3 sudu lapisan pupple, kemudian 3 sudu lapisan pink di tengah-tengah lapisan purple. Kemudian tuangkan pula  3 sudu lapisan biru di tengah-tengah lapisan pink.
Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn 2 sudu pula.
Akhir sekali dengan satu sudu.
Lorekkan atas adunan dengan lidi.
Panaskan oven terlebih dahulu. Ita panaskan pada suhu 170 C terlebih dahulu. Bila dah masukkan kek dalam oven ita tukar pada suhu 160C
Gunakan api bawah sahaja.



Kaedah Steam Bath
Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.
Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi
Letakkan pada rak bawah dalam oven.
Bakar kek pada suhu 160 C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek benar-benar masak.
Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.
Selepas masak ita biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi loyang.
Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri.
Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk.
Simpan kek dalam peti ais untuk tahan lebih lama.
Kek ni juga sedap di makan dikala sejuk.

** Jika menggunakan loyang yg berpatri. Jangan lupa untuk balut dasar loyang dengan kertas aluminium untuk mengelakkan air masuk dalam adunan kek.
Atau letakkan tapak pada loyang air panas untuk mengelakkan air masuk dalam loyang.

** Jika menggunakan oven gas kedudukan loyang air panas di letak di bahagian bawah dan loyang kek di sebelah atas. Ini adalah seperti yang di ajarkan oleh kak Zuriani.

16 comments:

  1. mabeles!!!! mmg indah sungguh kejadian kek karemel saba tu....thumbs up!! K.E-na suka buat kek ni sbb cantik tp kureng rasa nk mkn...anak2 mmg suka mkn..dah 3 kali buat utk anak2.....hubby langsung x mkn kek yg ada bau telur camni...

    ReplyDelete
  2. curlastt saba
    ai khen bab cake...x mampu nak buat lg...risau tgk badan ni ngeee
    but mmg sedap sebab dah 2 kali buat dulu....

    ReplyDelete
  3. E-na Lovely Kitchen...

    tenkiu kak ena...mase mule2 potong takot nk makan sbb rs sayang hehehe...tp bile da ngap mmg xcukup hehe....ahh ade jgk kwn kite xle makan kek nih sbb xsuke karemel kt atas esp bau telur.....kesian plak..

    ReplyDelete
  4. ☆*♥L@dy @yU♥*☆

    kak ayuuuuu kite pon dah 2 mgu stop buat kek....mmg agak bam bam bum jgk skg huhuh...ooooiiuhhhh tak sanggup nk tgk cermin skg tau hahahhahaa

    ReplyDelete
  5. kak sabaa..rindu nak tgk entri kak saba ni..wahh cantiknyaaa kek karamel tu..musim org buat kek karamel kan nih..heee..nampak sdp..nyum2..takpe takmo sedih2..hope one day dpt dtg sini balik..tp kita sama laa..sy suka fuyu gak..huhuu..

    ReplyDelete
  6. slm saba..wahhh!!! dia kuar dgn kek karamel lg tu...cantik sgt kejadiannyer, lepas ni boleh wat versi alunan kasih lak saba mcm k'ida buat he..he

    ReplyDelete
  7. アヌムちゃん

    anum.....heheh harap2 sumpahan ni kene kt anum plak....sbb rugi kalo xterkene sumpahan kek karemel nih hehehe...sedapp sgt22 tau....anum pon suke fuyu
    ?? best kan.....aku suke sejuk dr fanas....

    ReplyDelete
  8. Ida,Japan

    kak ida.....hehehe itu kene kuar yg sumpahan tuh dulu.....wah versi alunan kasih tuh lagii kretipp.......nnti kite jenguk jeling2 jap yerr

    ReplyDelete
  9. blk mesia lagi la malas nk senam khen...bahaya ni...suruh sang somi beli alat senam dlm umah ngeee

    ReplyDelete
  10. ☆*♥L@dy @yU♥*☆

    kak ayu ade berangan nk beli alat senaman baru..tp memikirkan pernah kite buat tmpt sidai baju xmo la.....kite rela turun tangga 11 tingkat tau....dr buat tmpt sidai tuh...nnti berkulat bernanah hijau telinge kite kalo dgr en somi kite bebel hehehehehehhehehehehe.....

    ReplyDelete
  11. uwaaa pingsan tgk kek cantik kiut miut mcm tuan dia jgk... nk cikit saba.... nnti planla dtg cuti2 nihon...

    ReplyDelete
  12. Hanis MY

    kak hanis jgn pengsannn rugii nnti xle nk rase nk makan...hehehe

    ReplyDelete
  13. Tadaima! wah lama menyepi saba. best dapat mkn karamel kek ni. mmg sedap sgt pada tekak kita. cantik betul kek saba. :D

    ReplyDelete
  14. Asmara..

    kak as...rindu kite dgn tomodachi kt nihon itu sbb br kuar dr gua nih....ermm menyepi sbb byk urusan nk beres bile balik malaya nih kak as..

    hehe terliur tak.?? terliur mai laa balik malaya..kite foc utk akak yer..hehe

    ReplyDelete
  15. salam saba.. cantik sangat tambahan warnanya cantik dan sweet tau.. sedapnya nampak.. tambah piring2 yang disekeliling pun lawa hihihihi

    ReplyDelete
  16. Juwita Jamaludin

    wslm kak ita..wahh lame xberbalas komen dgn akak yer...hehe mekacih kak...tp skg tangan dah kaku nk amik gambar..huhu...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...