Friday, November 18, 2011

Kari Ayam Nyonya & Nenas

Assalamualaikum wbt.....salam jumaat semua.....di hari yg mulia ni harap2 semua dlm keadaan baik dan ceria hendaknya.....kan kan kan....arini tuan umah xdak mood nk update blog awal2...almaklumlah kt kemaman skg...asyik ujan aje....dgn mendung mcm suasana dah nk malam...mata pon kuyu..mood pon layu.....maka blog lg la.....jgn jd sayur sudah kan.....tp xpela....kite seru mood tuh datang slow....so saba taip n3 ni sikit2...pause....taip sikit pause....bile nk siap daaaaaaaaaa hahahhahahahahaha......

utk hari ni saba nk share satu resepi yg sedappppppp bangattt...opssss terbahasa indon plaks...mentang2 semalam garuda penyet dah kalah dgn harimau malaya...waduhhhhhh seronok bangat sihhh.....sakit tekak duk jerit2 depan tv smlm......hehhe....resepi kali ni saba cedok dr majalah rasa oktober 2011...nk try test mcne rase kari ayam nyonya nih..sekaliii mmg terangkat habiss....ayah kite ckp ari2 masak gini pon xpe.......hehehehhe.......senyum melebor laa kite kan.......ok jom kite semak resepi ok...


Kari Ayam Nyonya & Nenas
Source: Majalah Rasa Oktober 2011

Bahan - bahan:

500gm ayam | bahagian dada @ peha
* 50gm bawang putih
* 50gm bawang kecil
* 50 gm halia muda
* 50 gm lengkuas
* 30 gm kunyit hidup
100 gm nenas masak | dihiris kasar
50 gm cili giling
50 gm asam jawa | dibancuh dgn air
50 gm bunga kantan | dihiris halus
4 batang serai | diketuk
3 biji tomato | dipotong
30gm belacan
20gm serbuk ketumbar
garam,gula & serbuk perasa secukupnya
air secukupnya
100ml santan kelapa
100ml minyak masak
* DI TUMBUK

Bahan A:
10 gm bunga lawang
10 gm cengkih
10 gm buah pelaga
1 batang kulit kayu manis

Bahan B:
50 gm daun limat purut
50 gm daun kesum
50 gm daun pudina
1 helai daun pandan | disimpul


Cara Memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan A, serai dan hirisan bunga kantan sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan bahan tumbuk. Kacau sehingga garing.Setelah itu, masukkan pula belacan, serbuk ketumbar dan cili giling. Kacau rata sehingga rempah pecah minyak.
3. Masukkan aie, bunga kantan dan tomato secukupnya. Didihkan seketika. Barulah dimasukkan isi ayam dan dikacau sebati. Biarkan sementara.
4. Selepas itu, masukkan santan,air asam jawa, bahan B dan perasakan.
5. Akhir sekali, masukkan cili padi dan nenas. Didihkan sehingga masak dan sedia utk dihidangkan.

10 comments:

  1. biasanya klu nyonya2 ni ada rasa masam kan saba...k.e-na tak tau rasa sebenar masakan nyonya...nanti bole try...bila tak tau la...

    ReplyDelete
  2. E-na Lovely Kitchen..

    kak enaa betol2...tepat sekali kari ayam nyonya...dan bab2 nyonya ni mmg masam2 sikit...sedap tau nih....haaa kite tau laaa bile tauu yer....

    ReplyDelete
  3. saba....nak semangkuk!!! oishii sou.... akak mls nak masak...;-)

    ReplyDelete
  4. Umie...

    kak umiee hahahahah seyes malas masak..jgn kang kene debik dgn muaz nnti....heheh ok semangkuk kite deliver kt airport nnti ehh dtg amik tauu

    ReplyDelete
  5. Agak2 mkn blh jd Mcm nyonya x???
    Ngeee apa punya comment ni
    Ai loikeee nnt Kena try gak
    La mmg musim ketujuh khennn

    ReplyDelete
  6. ☆*♥L@dy @yU♥*☆

    kak ayu ckp pon bunyi mcm nyonya nnti tetibee hahaha cube sedap ni ade kelainan

    ReplyDelete
  7. saba menarik nampaknya saba.. akak suka masakan macam ni... nanti leh cuba juga..:)

    ReplyDelete
  8. Juwita Jamaludin..

    kak ita rasenye mmg menarik kak ita..tp igt tauu wajib berkebaya nyonya lepas makan...nnti en fariz xkenal plakss hahaa

    ReplyDelete
  9. アヌムちゃん

    anum leh cube buat nnti....sedappppp sgt2 resepi nii

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...