Tuesday, June 28, 2011

Ikan Buri Bakar Portugis


Assalamualaikum wbt...haaa ini pon set menu dinner semalam..resepi asal ikan bakar portugis...kite jenguk kt umah kak dayangjack sebenarnya...tetapi...disebabkan pakai ikan siakap..kite terpakse laa ltk nama ikan buri bakar portugis....ok layan resepinyer jek..akak mintak halal resepi tau...

Resepi Asal : Ikan Bakar Portugis ( Ikan Buri Bakar Portugis)
Source: Kak Dayangjack
  • 1 ekor ikan bawal/siakap atau ikan apa2 yg disukai | saba pakai ikan buri
  • 1 helai daun pisang - kalau tiada boleh guna aluminium foil
  • 1/2 biji limau nipis - ambil jusnya
  • 1/2 sudu besar kicap pekat
  • 60ml atau 1/4 cawan minyak
  • garam dan gula secukup rasa
bahan-bahan dikisar halus :
  • 4 tangkai cili merah
  • 4 biji buah keras
  • 8 biji bawang merah
  • 1 batang serai
  • 1/2 sudu teh belacan
  • 1 sudu besar serbuk cili
  • 2 helai daun limau purut

cara:
  1. layurkan daun pisang di atas api kecil sehingga lembut. Ketepikan.
  2. panaskan minyak di dalam kuali
  3. tumiskan bahan2 kisar di atas api yang kecil sehingga wangi
  4. tambahkan jus limau, kicap, garam dan gula secukup rasa
  5. kacaukan rata
  6. lumurkan seluruh bahagian ikan dengan sambal yang dimasak dan bungkuskan ikan dengan daun pisang atau aluminium foil
  7. bakar pada suhu 180C selama 20 min atau panggang di atas bara api 



2 comments:

  1. yummy....siakap mmg sedap kalau dibakar, ratah2 tinggal tulang je...

    ReplyDelete
  2. Amie

    akak siakapp laaa lg sedap..kt sini susah nk cr siakap....menjilat jari laaa nnti hihih

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...