Assalamualaikum wbt...haaa ini pon set menu dinner semalam..resepi asal ikan bakar portugis...kite jenguk kt umah kak dayangjack sebenarnya...tetapi...disebabkan pakai ikan siakap..kite terpakse laa ltk nama ikan buri bakar portugis....ok layan resepinyer jek..akak mintak halal resepi tau...
Resepi Asal : Ikan Bakar Portugis ( Ikan Buri Bakar Portugis)
Source: Kak Dayangjack
- 1 ekor ikan bawal/siakap atau ikan apa2 yg disukai | saba pakai ikan buri
- 1 helai daun pisang - kalau tiada boleh guna aluminium foil
- 1/2 biji limau nipis - ambil jusnya
- 1/2 sudu besar kicap pekat
- 60ml atau 1/4 cawan minyak
- garam dan gula secukup rasa
- 4 tangkai cili merah
- 4 biji buah keras
- 8 biji bawang merah
- 1 batang serai
- 1/2 sudu teh belacan
- 1 sudu besar serbuk cili
- 2 helai daun limau purut
cara:
- layurkan daun pisang di atas api kecil sehingga lembut. Ketepikan.
- panaskan minyak di dalam kuali
- tumiskan bahan2 kisar di atas api yang kecil sehingga wangi
- tambahkan jus limau, kicap, garam dan gula secukup rasa
- kacaukan rata
- lumurkan seluruh bahagian ikan dengan sambal yang dimasak dan bungkuskan ikan dengan daun pisang atau aluminium foil
- bakar pada suhu 180C selama 20 min atau panggang di atas bara api
yummy....siakap mmg sedap kalau dibakar, ratah2 tinggal tulang je...
ReplyDeleteAmie
ReplyDeleteakak siakapp laaa lg sedap..kt sini susah nk cr siakap....menjilat jari laaa nnti hihih