Apam Indon
Source: cikpuanmieza
- 5 biji telur
- 1 sudu kecil ovalette
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 300 gm tepung gandum
- 300 gm gula halus
- 250 ml susu segar @ santan (saya pakai susu segar je) | saba pakai 1 kotak santan kara
- 1/2 sudu kecil baking powder
- sedikit garam
- pewarna | merah. kuning, hijau
Cara-cara
- Sediakan kukusan.Untuk mengelakkan air menitik ke atas kek, balut penutup dgn sehelai kain.
- Ayakkan tepung bersama baking powder.
- Campurkan garam ke dalam susu / santan.
- Putar telur dan ovalette pd kelajuan tinggi hingga kembang.
- Masukkan gula sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan esen vanilla.
- Kurangkan kelajuan mixer. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit berselang seli dgn susu.
- Bahagikan adunan kpd 3 bahagian. Masukkan perwarna yg disukai.
- Sapukan loyang dg sedikit marjerin.kemudian taburkan sedikit tpg. (cara ni saya guna utk elak adunan dari melekat bila masak nanti)
- Masukkan adunan adunan pertama ke dlm acuan. Kukus selama lebih kurang 10 minit atau smpai bhgn atas tu tak melekat.
- Ulangi langkah (9) dgn adunan kedua.
- Masukkan adunan terakhir dan kukus lagi selama 30-40 minit.
ok selesai hutang nak masuk n3....tsukaretaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!
kalo x der ovalette agaknya jadik x ek...ovalette dah habis la
ReplyDeletentah ler kak....penah buat xpki ovalete die xgebu....keras x mcm apam....
ReplyDeletewane-wani.cam kale aiskrim.kek makcik tak pas le dik.nak....suapkan tau.sbb ai ni manja cam kucing.miawwww
ReplyDeletekak anie: aiihhh td member da tego kt fb igt aiskrim jgk...hehhehee.......ololololo miaw22 yer.......meh bukak mulut meh....aaaaaaaaaaaaaaaa..........dr malaya....cepat nganga.......
ReplyDelete