Thursday, June 23, 2011

Tofu Kering Sumbat



Assalamualaikum wbt......kabare semua.....sory yer terlambat nk post n3...sbny dr td da naip...ntah mcne arini panas sgt222 suhu smpi 32 degree (alahai lg panas dr msia plak rase) saba tertido depan lappy...hua hua hua..ni la gara2 kekenyangan makan udon....weeeeeeee........ok menu kelmarin saba buat tofu kering (aburaage) sumbat...kalo selalu pki tauhu biase jek kan...ape kate kite try tukar pki tofu kering...sbny ni gara2 xigt nk beli tauhu hahaha...ok layan resepi kt bawah ni yer...soryy pic xcantik n isi x gumuk2 sbb tersilap budget ltk bile da ikat dgn pencungkil gigi br tau alahaii kurusnyeee tofu kite,,huhuh




Bahan - bahan:
3 keping tofu kering ( aburaage)
1 biji bawang besar |dipotong dadu halus2
30 gram lobak merah |dipotong dadu halus
300 gm isi udang  | dikisar halus
1/4 teh lada sulah
1 biji telur
sedikit daun bawang
sedikit garam
minyak secukupnya
sedikit pencungkil gigi


Cara Memasak:
  1. Tofu dibelah dua dan ketepikan
  2. Setelah itu, kisar isi udang sehingga lumat kemudian gaul sebati bersama bawang,lobak merah, lada sulah,sedikit garam,dan daun bawang.
  3. Kemudian, masukkan ke dalam poket tofu kering (aburaage). Ambil pencungkil gigi dan tutup bahagian terbelah tadi sehingga isi udang tersebut tidak terkeluar.
  4. Pecahkan telur, gocok sehingga sebati kemudian celup tofu kering yg telah disumbat udang tadi.
  5. Goreng dengan minyak yg tidak terlalu banyak (jgn smpi menutup semua tofu) sehingga kekuningan. Angkat dan toskan...

2 comments:

  1. Ai selalu buat ni sbb peberet darl ai
    Mcm mana dmm ok x? ☆〜(ゝ。∂)

    ReplyDelete
  2. ☆*♥L@dy @yU♥*☆

    kak ayu..yeke? alahaii anak tekak kite mmg same....sedap kan..kdg2 makan mctuh jek pon dah sedap....demam xok sgt lg...tuh leh tertido td....tambah2 lg arini 32 degree panas.....huhuh saba jela..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...