Tuesday, June 14, 2011

Mee Rebus Udang



Assalamualaikum wbt semua...kembali bersiaran....haha jap td tuan tanah ckp busy xdek cite masak2..tp kalo da termasak dan rase nk masuk n3 tuh..kene masuk la jugak...kite buat mee rebus untuk bukak puase..sory laa kt picture tuh penuh sgt smpi xnmpk mee die...kang ade yg tertanya plak...huhuh...kite amik resepi dr myresepi hasil air tangan che mat gebu kite....abg mat ijin kite kopipes di sini erk...ermm rasenye mmg tip top sangat2 sedap..almaklumlahh air tangan chef kan.....sile rujuk kt bawah yer..


Mee Rebus Udang
Source: My resepi - Che Mat Gebu

  • 500 g mee kuning
  • 2 keping tauhu, digoreng dan dihiris
  • 3 - 4 biji telur rebus, dibelah dua
  • Limau kasturi secukupnya
  • Taugeh, dibuang ekor dan dicelur
  • 2 - 3 kelopak salad kobis, dihiris halus
  • Hirisan cili hijau dan merah
  • Bawang goreng dan hirisan daun sup/bawang
  • 250 g udang sederhana besar
  • 200 gm isi ayam | ni saba tambah atas permintaan adik


  • BAHAN-BAHAN UTK KUAH:-
  • 3 ulas bawang putih*
  • 6 biji bawang merah kecil*
  • 1/2 cm halia*
  • 2 camca besar udang kering, direndam 10 minit dan toskan*
  • 2 camca besar taucu, dicuci dan toskan*(*dikisar halus)
  • 2 camca besar rempah kari ikan, dibancuh dgn sedikit air
  • 1 batang serai, dititik
  • 1 inci lengkuas, dititik
  • 3 biji kentang, direbus hingga empuk dan dilecek halus
  • 1 camca besar tepung gandum,dibancuh dgn sedikit air. (optional)
  • 1 biji tomato, dibelah empat

Cara-cara

  1. Cuci udang, kupas kulitnya dan asingkan isinya. Dalam periuk tuang sedikit minyak dan goreng kulit udang hingga kemerahan. Tuang air (anggaran 1.5 liter), masukkan belahan bawang besar, dan lobak merah (jika ada). Renih 30 minit utk mendapatkan stok udang. Buang kotoran yg timbul (seakan2 buih bewarna merah ketika mendidih atau dipanggil "scum"). Ketepikan
  2. Dalam periuk lain, tuang 1/2 cawan minyak masak, goreng udang yg tlh dikopek selama seminit. Angkat dan toskan. Dgn minyak yg sama masukkan serai dan lengkuas diikuti bhn2 kisar dan rempah kari. Tumis hingga terbit minyak.
  3. Tuangkan air rebusan udang, kentang lecek dan belahan tomato. Perasakkan dgn garam dan gula secukupnya. Masak hingga kuah pekat. Boleh dimasukkan bancuhan tepung gandum jika kuah kurang pekat. Angkat dan boleh dihidangkan bersama mee.(kuah bergantung pada keperluan masing2)
  4. UTK MENGHIDANG:- Celur mee dan masukkan ke dalam mangkuk, susun tauhu dan tauge. tuang kuah hingga 3/4 penuh. Hias dgn telur rebus, hirisan salad kobis, hirisan cili hijau/merah, udang yg tlh digoreng tadi, bwg goreng, daun sup/bawang dan belahan limau kasturi (boleh juga dgn carikkan daging ayam)... Bolehlah dihidangkan

4 comments:

  1. mee rebus dua mangkuk.lapo gaban ni.nasi tak ckup lak.aduh...perut lapo...mlz yg teramat.tggu jelah ko anto

    ReplyDelete
  2. anie,Nagoya

    haha akak, boleh aja kalo mau 2 3 mangkuk....pengerasnya miso sup ya...kite pon lapo gaban..makan sikit aje...sbb nk selim river...kite makan nasi 2 sudu jek skg....alhamdulillah...da kuruih...kembali zaman anak dara....wah gitu....

    ReplyDelete
  3. Yuhuuuuuuu.. penat akak keliling dunia ari niii baru sampai jepun destinasi terakhir hihihi.... nak mintak kompem dah habis jgnkan sisa, mmg licin sume! :D

    ReplyDelete
  4. ijayuji

    kak ika....ya allah...flight delay ke tuh kak....lame betol ktie nunggu hahaha....aah ler kompem da licin pinggan siap dibasuh berkilat lagik....haii bile laa nk dtg makan air tangan sifu dr bangkok nih hehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...