Tuesday, June 7, 2011
Mee Kungfu
Assalamualaikum....ok last n3 utk arini.....taip mcm org kene kejar org giler jek nih..nk cepat habis hehehe....sbb perot mule berjamming nak rase makan sira pisang br buat td...hehehe.....mee kungfu nih kite buat dinner semalam sgt22 sedap...meletop le rase lagi2 kite ltk cili padi byk giler..hehe...resepi dr sifu yg kt kerteh nuh...kak liza time acih yer ltk resepi yg sgt meveles nih....kawan2 lain sile le mencube yer..
Mee Kungfu
Source: kak liza
MEE KUNGFU
bahan A 500 gm mee kuning
5 biji telur [ dipukul]
Bahan B
100 gm udang basah [buangkan kulit]
150 gm ayam [dihiris]
1 biji panjang fish cake [potong nipis] | saba xletak
3 ulas bawang putih [dicincang]
100 gm brokoli [dipotong]
100 gm bunga kobis [dipotong]
100 gm carrot [potong kecil dan panjang]
5 tangkai baby corn
2 sudu besar minyak masak
2 s/b tepung jagung ]
1 cawan air ] bancuhkan
1 cawan air rebusan ayam
2 s/b sos tiram
1 s/b lada sulah
garam
minyak
cendawan butang | saba tambah
Cara Memasak:1. Panaskan minyak dan goreng telur dan mee dalam kuantiti sikit [satu portion untuk 1 pinggan] hingga agak garing. Ketepikan.
2. Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing dan masukkan ayam, udang dan fish cake.
3. Masukkan air rebusan ayam bersama lada sulah, sos tiram, baby corn dan carrot.
4. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel.
5. Campurkan brokoli dan bunga kobis. Tutup api dan kacau.
6. Tuang kuah ke atas mee dan hidangkan. Sedap dimakan panas-panas.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment