Tuesday, June 28, 2011

Kek Pisang Lembap Marble


Assalamualaikum wbt....dari lauk pauk kite tgk kejap kek yer...takut muntah plak tgk laukkkkk aje...kite buat kek ni semalam....kes sabtu lepas p beli pisang kt supa...kt sini pisang agak mahal selalu 2 atau 3 biji 98yen.. xmcm tmpt kak ayu...98yen 5 biji...(uwaaaaa i jeles tau) tp kt supa super centre arituh ntah mcne ade plak die buat diskaun gile22222 punye...8yen sebiji...try kite kalo 3 biji br 24yen kan....uwaaa kelabu mate i arituh....bantai laa amik seikat pisang byk gilerrr kes dtg nafsu tamak...ni tousan kite laa suh p berebut dgn makcik2 jepon tuh.....kite yg xmalu ni join laa skali berebut2...pestime tgk jepon x reti berdisiplin....hahahahha mayb da rambang mata tgk rege ++ takot xsempat...arituh apple mango pon sme...kunun kite baik xnk berebut smpi turn kite da habis.....mmg masuk mimpi laa malam tuh xdpt beli apple mango.....saba jela......
ermm byk laa cerite kite...kite layan resepi plak yer....lepas p main cak cak kt umah kak ika terus tergoda i tau...mmg duk pk mcne nk habiskan pisang nih...rugi kalo bg free kt cik tong....wawawa....resepi asal ni dr abg mat gebu kite...hhihi  gomenasai abg mat....td kite p tag kak ika...sekali che mat gebu p like photo nih kt facebook...uwaaaa malu...i lupe kpd empunye resepi.....jgn mara naaa....

Kek Pisang Lembap Marble
Source 1: Che Mat Gebu
Source 2: Kak Ika Ijayuji

BAHAN-NAHANNYA :-)
250 g tepung gandum*
1 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*(*digaul rata dan diayak)
15 g ovallate
150 g gula halus
5 biji telur gred A
125 g mentega, dicairkan dan biar sejuk
100 g minyak jagung
225 g pisang emas + 1 camca teh vanilla, dilecek halus

1 sudu choc emulso utk membuat marble | kite tambah


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser bund-pan dengan mentega, tabur tepung rata dan ketuk keluar lebihan tepung. Ketepikan. (kalau guna tin kek warna hitam, turun kan suhu jadi 160C..sebab tin hitam kadar penyerapan haba dia lebih tinggi).
  2. Putar gula dengan ovallate hingga sebati, masukkan telur (kesemuanya) dan putar dengan kelajuan tinggi hingga adunan naik dan pekat (seperti adunan baulu). Perlahankan speed dan masukkan pisang lecek, gaul rata.
  3. Masukkan tepung berselang seli dengan metega cair + minyak jagung tadi. Buat hingga siap dan gaul rata. Tuang dalam tin yang telah disediakan. Bakar 55 - 60 minit atau hingga masak, mengikut oven masing2.
  4. Uji kek dengan mencucuk lidi sate di bahagian tengah kek, jika keluar bersih, tanda kek dah masak. Biar kan kek sejuk sedikit, longgar2kan dari tin dan terbalikkan. Sejukkan sepenuhnya atas jaringan sebelum dihidang....


6 comments:

  1. salam kenal dari fukui..wah byk resepi best2 dekat sini..kena singgah selalu ni..heee~

    ReplyDelete
  2. アヌム ちゃん

    salam kenalan...hajimemashite....ooo name org fukui yer...hahaha...nk panggil ape eh....sile laa jenguk2 selalu...ni mcm blog yg cik ben promote smlm jek kan..hihih..pemes u........fukui dgn kagawa dekat je....hehehehe singgah ler sini..

    ReplyDelete
  3. saba..ada lg tak portion kek utk akak? hehehe..

    last week akak pi aeon pun pisang bersepah2x tp mls nak beli..hehe

    ReplyDelete
  4. Umie

    umie chang.....akak...ade lg sikiitttt jek....aakak lmbt kite ngap dulu hihihi
    hahah nmpknye lambakan pisang seantero jepon nihhh huhuuhuhh

    ReplyDelete
  5. saba cantik marble awak.. suka tgk .. samam ke kita yek.. tapi resepi je lain sikit kek akak dah abis dah ni.. hihihihi

    ReplyDelete
  6. Juwita Jamaludin

    kak ita....macih...terketar tangan nk buat marble heheh...aah resepi lain..sebelom ni kite ikut yg kak hana..ni try yg kak ika plak hehee

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...