Thursday, June 9, 2011

Kek Puding Karamel

abaikan permukaan atas yg xcantik tuh...xsabo sgt nk potong tup2 jd cenggini..ilang plak gula hangusnyee

Assalamualaikum wbt...mood membaking dah mari......arini kite masak awal giler sbb tetibe nk cover mood memasak yg beberapa tenggelam timbul..alhamdulillah....tapi aduhai sayangnye igtkan kek ni xmenjadi kite buat separuh adunan jek...bile da masak rase nyesal plak....bebenornye kite da lame nk try...sejak sebelom balik malaya lg..tp kite isau kalo gune oben kt jipon kot2 xle buat steam bath nih....takottt ler...sbb dulu pnh buat ciskek tetibe oben tuh mati......adohai.....seram2....tp even kite ni org terlambat mencube masih rase puas sbb berjaya la jgk...sedap......mmg tangkap leleh laa org kate....kpd kak hana dan yani myresepi tenkiu di atas resepi yg kebabboom meletop nih...sile rujuk resepi di bawah yer..


RESEPI KEK PUDING KARAMEL (loyang 18cm)
Source:
Kak.Yani myresipi.com
Source 2: Kak Hana

Bahan-bahan
  • Karamel
  • 60g gula- hana kurangkan 2sb je. air 1sb
    2 sudu besar air
  • Puding
  • 2 biji telur
  • 400ml susu cair@segar
  • 35g gula
  • sedikit esen vanila
  • Kek span
  • 70g tepung gandum
  • 60g gula halus
  • 2 biji telur
  • 20g mentega- dicairkan
  • 20ml air - yang nih hana tambah
Cara-cara
  1. Sapukan loyang dengan butter lembut. Panaskan oven ke 170 degree.
  2. Sediakan karamel: Panaskan gula sehingga jadi warna perang. Kemudian tambah 2 sudu besar air. Tutup api. Tuangkan semasa masih panas-panas ke dalam loyang.
  3. Sediakan puding: Campurkan semua bahan. Kacau dengan perlahan-lahan supaya tak berbuih.Tapiskan ke dalam loyang karamel tadi.
  4. Sediakan kek span: Asingkan putih dan kuning telur. Pukul telur putih dengan separuh gula (30g) sehingga kembang.
  5. Pukul pula telur kuning dengan separuh gula(30g) lagi sehingga jadi bentuk krim.
  6. Campurkan kedua-dua adunan telur tadi. Pukul dengan perlahan-lahan sehingga sebati.
  7. Ayak tepung ke dalam adunan telur. Kacau dengan spatula dengan kaedah kaup balik.
  8. Akhir sekali masukkan butter yang telah dicairkan. Kacau sehingga sebati.
  9. Bahagi adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan ikut pilihan masing2.
  10. Tuangkan adunan kek tadi secara berselang seli ke dalam loyang puding tadi. (adunan kek span ni akan terapung di permukaan adunan puding.. so puding tu tak payah kukus or bakar dulu.)
  11. Masukkan air suam ke dalam dulang oven. Bakar selama 40 minit atau sehingga masak.
  12. Sejukkan dulu sebelum keluarkan puding/kek dari loyang.


RESEPI KEK KARAMEL
Source : Pn. Munira

Bahan-bahan
(A)Gula Hangus

  • 2 sudu besar gula (utk buat gula hangus)
  • >>tabur gula dlm loyang n msk atas api perlahan..biar gula hancur n warna tukar jd perang).Ketepikan dulu
(B) Bahagian Atas
  • 1/2 tin susu cair FN (200ml)
  • 70gm gula kastor
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 3 bj kuning telur
(C) Lapisan Kek
  • 140gm tepung gandum
  • 70 gm gula kastor
  • 3 bj kuning telur
  • 135ml air biasa
  • 1 sudu teh baking powder
  • 45ml minyak msk@butter cair
  • 2sb susu pekat manis - resepi asal xde.yg nih anna tambah
(D) Merinque
  • 6 bj putih telur
  • 70gm gula kastor
  • 1 sudu teh krim of tartar
Cara-cara
  • Kacau semua bhn (B) perlahan2.jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnya.
  • Masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi..ketepikan.
  • Pukul bahan (C) *Ana guna senduk je..ketepikan.(masa ni bolehla tambah susu pekat manis tu)
  • Pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang & bila kita angkat dia x jatuh.
  • Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati.
  • Bahagikan kpd beberapa bahagian & letak pewarna n paste kalau nak..masukkan kedlm loyang yg ada gula hangus tadi (A + B)..selang seli warna, letak ditengah2 loyang
  • Bakar cara double boiling - selama 1 jam suhu 160-180'C
  • Bila masak angkat & rehatkan 10 minit baru terbalikkan kek yg dibakar tadi...Masukkan dlm peti sejuk 1 jam n lepas tu mkn sejuk2.
** notakaki: oh yer..kek ni kalo buat mayb mule2 akan rase kompius pasal kene masuk puding die dulu kan...jgn isau...sbny adunan kek tuh akak terapung dan masak dgn sekatanye....jgn masak satu persatu la...musti xmelekat....ni dr segi pengalaman kite dan bertanya kat member2 yg pernah buat la yer...selamat mencuba

4 comments:

  1. wah..saba dah cuba ye..xberani nak cuba sbb salunye bab kek jenis camni slalunye failed manjang..nyampah jek..ade lebih lg ke?nak sikit..:)

    ReplyDelete
  2. Kamalia :

    akak hehe br nk menerai...sbny da lame peram resepi ni nk cube..tp kt nihon xberani sbb cik oben kite pnh buat hal bile buat steam bath...seyes sedap kek nih..musti cube tau....tp jgn tiru kite buat 1/2 adunan br rs nyesal ..huhuhu..akak nk yer? sile bukak mulut...kite tulun suapkan..ehehhee

    ReplyDelete
  3. TAK BERANI!!!!!...bab kek selalu tak pas.lagi2 ada lak rona-roni tu.lagi le hancur....Kamalia kita sama ya....darah kita sama ke?

    ReplyDelete
  4. anie,Nagoya:

    kak anie hehehe kak ani darah ape? kalo kak ani darah AB musti terror buat nih....musti try tau..rugi ....heheh

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...