Sunday, June 5, 2011

Spagetti Bolognese


Assalamualaikum wbt.... ini dia menu tertangguh sbb malas nk edit gambar hehe...kite buat utk dinner..sedap dan kenyang...mmg da lame xmasak spageti since balik malaya..kalo kt jepon..leh kate slu buat..sbb slu berlawan dgn ottosan kite...kunun die pandai buat pasta/spageti hihi..maklumlah org da sampai italy.....cet......urayamashi ne.......hhuhuhuhhuhu
ok layan resepi yer..kite tgk kt majalah rasa jek and mmg slu pon buat resepi style mcnih...


Spageti Bolognese


Bahan - bahan:
500gm spageti
500gm daging lembu cincang
200 ml susu | saba pakai susu segar jek
1 biji bawang besar kuning | dicincang
3 biji bawang putih | dicincang halus
1 tin tomato puri
4 biji tomato | dipotong kiub
2 batang saleri | dipotong kiub
1 tin cendawan butang | dihiris
1 sudu teh oregano kering
1/2 susu teh daun basil
sedikit daun parsley
3 sudu makan minyak zaitun
1/2 biji carrot | dipotong dadu
2 sudu makan mentega
garam dan lada putih secukup rasa
sedikit parmesan cheese


Cara Memasak:
  1. Rebus spageti sehingga masak dan toskan
  2. Panaskan minyak serta mentega dan tumiskan bawang besar dan bawang putih
  3. Masukkan daging dan masak sehingga keperang-perangan
  4. Kemudian masukkan carrot, daun seleri, dan cendawan butang masak sehingga empuk
  5. Tuangkan susu, tomato puri, tomato, oregano, daun basil,parsley dan sedikit air sehingga mendidih.
  6. Perasakan dengan garam dan lada putih serta sedikit parmesan cheese.
  7. Tuangkan kuah ke atas spageti dan sedia utk dinikmati..
ok selamat mencube yer...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...