Mihun Singapore
Assalamualaikum wbt...kite suke makan mee ari2 kite nk makan mee..haha....kalo hubby kite bace ni musti kene kutuk 44 ari nih....same mcm sy suke main golf ari2 sy tgk org main golf..kikiki....ntah ler kalo ckp mcnih...ade la modal die nk kutuk..lagi2 kite yg mmg suke makan mee nih...mase kt nihon arituh...mihun penah menjadi isu...hahaha sbb kt kagawa xdek jual mihun...kebetulan mase bulan pose ottosan kene outstation nk shop test brg kapal so kite ikut ler....kite kene tinggal kt you me sbb xle ikut...ape lg..shopping ler kan..kebetulan terjumpe ala2 mcm mee nih...nk fingsan jugak kite nk ckp dgn makcik jepon nk tny betol ke ni mee...sbb dulu kite pernah tersalah beli...igtkan mihun rupenyee suhun..ahh balik umah mmg sakit hati betol..membebel la berbakul2..nasib baik p nagasaki misi jmp mihun jmp dan betol....ape lg....bile nk balik kami naik ferry dr bepu...hati mmg berbunge2 laa dpt jmp mihun nih hihihh....da ade kite terpakse la bjimat2 plak...mmg modal laki kite tebal betol la bab2 mengutuk kalo masak mihun...ahh lupekan jela.....asal perotku kenyang hahaha.....layan resepi mihun singapore ni yer....kite lebih suke mihun ni dr mihun kaler merah tuh..ntah ler mayb sbb die ltk lada hitam sikit kot kan....ok layan resepi yer...
Mihun Singapore
Bahan - bahan:
600 gm mihun | rendam dan toskan
250 gm udang
100 gm isi ayam
100 gm kucai | saba xletak
4 biji bawang merah | dikisar
4 ulas bawang putih | dikisar
1 batang lobak | diparut memanjang
3 keping tauhu | saba xletak
2 biji limau nipis | saba pakai limau kasturi
2 sudu lada hitam kisar
1 biji cili merah | dipotong halus
3 sudu makan minyak masak
daun sup secukupnya
daun bawang secukupnya
garam secukup rasa
air secukupnya
Cara Memasak:
- Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang merah dan bawang putih yg dikisar sehingga wangi
- Masukkan isi ayam, udang dan garam kacau rata
- Kemudian masukkan lobak dan mihun kacau rata
- Apabila mihun sudah lembut, masukkan tauge, kucai, tauhu dan garam
- Hidangkan bersama hirisan daun bawang dan daun sup.