Thursday, June 28, 2012

Kaswi Gandum


Assalamualaikum wbt...salam sayang buat semua pengunjung....diharapkan semua dalam keadaan sihat dan ceria2 selalu la yerk....arini dah hari khamis dah...kejap aje rasenye masa berlalu kan....lagi2 bagi kite yg tgh menghitung hari nih.....terasa mcm 9 bulan tuh terlalu cepat berlalu tup2 mcm br je semalam dpt berita kite pregnant hehehe......(koya mcm br mengandung plak dah.....)...smlm check up terakhir dkt abu hail clinic....alhamdulillah semuanya ok.....cume mcm biase laa kene bebel tuh mmg xhenggatnyeee....tp terasa mcm sedih plak sbb lepas ni saba akan di transfer ke Dubai Hospital....ni goverment hospital...lain suasana...lain doktornye...kalo kt abu hail....saba dpt DR. Fatoom...die aje yg incharge bhgn ante natal kt klinik tuh...so mmg rapat dan mmg wajib tatap muke die laa selalu..even die garang gile...smpi suami pon takot dgn die...sbb die ckp somi kite obesiti la...gemok laa....mcm2 lg...tp kite rs die adalah doktor yg terbaik....marah2 sayang gitu org kate kan...uwaaa gonna miss dr fatoom laa lepas ni....seyes ckp..smlm siap amik gambar dgn die...die siap ketawa giler22 dan terkejot sbb pestime die jd doktor patient mtk amik gambar....perasan retis gitu die ckp smlm hahahahaha.......


cite psl check up..smlm kedudukan baby semua alhamdulillah ok..dr awal smpi laa semalam..baby masih lg dlm kedudukan same...alhamdulillah...syukur sgt2......sungguh laa mendengar kata hehee...tp yg terkejutnyee doktor ckp kepala baby da 25% masuk dlm sarang die....patot laa ade org tego perot kite mcm da kt bwh sgt2 dah...so kire mcm dlm seminggu ni kene sgt2 berjaga2 laa ..huhu berdebar plak rase..heheh...even dah dkt bersalin giler222 ni..mood masak2 xpnh plak merundum...pelik kan...ade siap kt facebook tny...tuan kt dalam ni gegurl ke..hehehee mmg gelak gile...sbny tuan kt dalam ni boboy tau ngeeee.....jenis suke makan kot agaknye baby kite ni..smpi smlm dlm sakit pinggang pon sanggup redah jalan kaki mencari nasi mandhi kt depan hotel ni....seyes dah tak meleleh air liur dah hehee....



ok la..mcm terpanjang laa plak karangan arini...arini saba nk share resepi kuih kaswi gandum kak liza...spt sedia maklum kan...en somi kite ni kan suke mkn kaswi....maka bile buat kaswi ni happy laa die..hhehe..sebelom ni mmg saba suke buat kaswi..tp pakai resepi buku koleksi kuih talam tuh...tp utk resepi tuh ltk 6 cawan air...saba rs ia terlalu lembik laa plak...bg anak tekak kite la.....so bile dah nerai resepi yg kak liza ni...pergh mmg kene selera...tak keras...tak lembik.....bak kate2 geng2 masak sume...ala2 goyang inul gitu ehehe....mekasih yer kak liza die atas resepi yg sedap ni..mtk halalkan resepinyee tau...ehhee


Kuih Kaswi Gandum
Source: Kak Hanieliza

Bahan Sirap [masak dan sejukkan]
5 cawan air
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir

Bahan Kuih
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi/jagung
1 sudu kecil air kapur kuih [optional]
Kelapa parut (muda/putih saja)
Sedikit garam

Cara:
1. Panaskan kukusan.
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan pelastik saiz loyang]
3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
4. Masakkan sehingga masak [30 minit]
5. Tunggu sehingga sejuk baru boleh potong dengan pisau pelastik.
6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
7. Lumurkan kuih yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.


9 comments:

  1. as-salam
    cantiknye kuih kaswi..dah lama tak buat..my favorite kuih ni..

    ReplyDelete
  2. Kalau kepala baby dah masuk sarang tu memang tinggal tunggu masa aje tu dik, semoga segalanya berjalan ancar ye... seronoknya nak dapat baby!

    Rajin buat kaswi gandum ye, mmmm kakak suka makan, tapi yang orang lain buat... ngengada betul ye!

    ReplyDelete
  3. aduhhhh saba...
    kuih peberet akak tu..

    moga semuanya dipermudahkan dan selamat yerk saba...
    nnti tunjuk gambar baby tau..

    ReplyDelete
  4. ckp kat sensei tue
    ai rajin masak ini hasil yg somi ai dapat ngeee....boley gituew???

    oishii sou suka kuih ni tapi x pernah buat pong...malaih *tepuk dahi*

    ReplyDelete
  5. salam
    sangat menyelerakan .. :)

    ReplyDelete
  6. Salam kenal.
    Enak dan menyelerakan. Semuga semuanya selamat.

    ReplyDelete
  7. waa cantik...mesti sedapni...suka la tengok gambar koswi komposisi gambarnyer pun cantik macam dalam magazine

    ReplyDelete
  8. Salam Sabar.nampak cantik kuih kaswi kukus dlm bekas puteri ayu...akk mmg suka kuih kaswi..sbb mkn dg kelapa
    bagus Sabar masak mcm2 wpun dah sarat...akak dulu lagi dkt nak bersalin lagi nak rehat je...
    re; laksa Ganu campur udang kering dgn ikan kering mcm laksa Johor...pasti sedap rasanya...

    ReplyDelete
  9. Nice blog :)
    salam kenal ...
    menghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
    di tunggu kunjungan balik.nya!terimakasih ...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...