Friday, June 15, 2012

Pau Pulut Hitam


Assalamualaikum wbt...salam Jumaat buat semua pengunjung..hehe..di harapkan smg semua berada di dalam lindungan Allah Taala yer...dah habis meleleh air liur tgk soto ayam semalam...kiki kite plak yg meleleh terlebih pagi ni...seyes xcukup aaa soto ayam arituh....kes nk jimat nasi impit punye pasal..haha padahal raye lom tentu dpt makan ke x..ntah2 masih lagi dlm pantang saba ajela....


arini..ermm syukur masih dpt bersiaran...sbny dr smlm nk cheese brownies...arini ade member buat makan2...ala2 house warming gitu...yelaa kan die br aje sebulan datang dubai ni...last2 tertangguh sbb smlm ottosan ckp die kene keje plak arini...ermm duk sini amat pening jugak la style die keje...bosnye mcm suke2 ati aje tukar cuti bile...tp syukur laa ahad ni israk mikraj kan...dubai cccccoooooootttiiii wooooooooooooooooo hehehe....pestime duk sini dgr ngr ni cuti...kalo nk tau kalo malaysia boleh hafal cuti2 yg ade..kt sini..rs mcm ade 3 4 ari aje kot cuti umum die..bayangkan laa....betapa syeksyeee nye kite duk sini...lom cite lg time cuti pon kene keje..mmg duk sini da xheran laa kalo kene keje ari2 huhuhu...
dah cukup kite bebel...projek cheese brownies yg kite bakar 6.30 pagi tadi pon da selamat dlm peti...kali ni.projek mengupdate blog laa plak yer...hehe..projek mengepau kt atas tuh sbny projek semalam...masih lg tgl sebiji utk kite makan bfast nanti hehe..bile tgk ramai akak2 blogger duk tayang pau pulut hitam ni kan..otomatik duk terigt kite ade bwk dr malaya tepung pulut hitam tuh..tp blur nk buat ape..sebelom meletop berjaye jgk laa menggunakan separuh...kalo xgune lgsg...leh bernanah telinge en somi bebel....huhuh...pada pendapat kite....pau pulut hitam ni mmg tip top...the best ever laaa...seriyesss lembut gile ...gebu gebas...siap nyut2 lagi kalo di sentuh dgn jari...mase mule2 buat ni..time uli otak duk pk...keras ke x pau ni ek...yela kan terpk psl pulut..kot2 laa jd keras...bile da siap kukus...ngap sebijik.....hahahahahhahaa mmg tidak syak lagi....satu2 masuk mulut....semalam plak terlebih rajin...xpadan dgn tgh sakit pinggang..p laa tr buat bentuk rose..kite buat kecik2..bile da kukus besaq gabak jgkkk jadiknyee...mmg xpuas makan...en somi ckp....sile buat lg yer...hahaha...gelak aje laaa kite dlm hati....mekasih buat kak rahel di atas perkongsian resepi yg enak bangat ni...sure esok luse buat lagik....mtk halalkan resepi yer....


 
Pau Pulut Hitam
Sumber: Majalah Sedap
Sumber Saba : Rahel
Bahan:
225g tepung pau
50g tepung pulut hitam
1 1/2 sudu teh yis segera
15g tepung susu
50g gula kastor
1 putih telur
115ml air sejuk dari peti sejuk
20g shortening

Bahan Inti:
Inti Kacang Hitam secukupnya
 
 
 
Cara:
1.Campur tepung pau,tepung pulut hitam,yis,tepung susu dan gula kastor.Gaul rata.
Tambahkan putih telur dan air sejuk sedikit demi sedikit sambil diuli hingga sebati.
Tambahkan shortening.Uli sehingga elastik (gue uli selama 15 minit tau).
Diamkan selama 30 minit (tutup doh).
2.Kempiskan adunan.Timbang masing-masing 30g.Bulatkan.Diamkan selama 10 minit.
Canai nipis.Beri inti.Bentuk bulat.
3.Alas dengan kertas minyak atau cawan kertas.Diamkan lagi selama 30 minit.
4.Kukus selama 8 minit.
 
 

5 comments:

  1. jap lagi nak mengepau la. tertarik dgn pau saba ni. :D

    ReplyDelete
  2. Waw..siap buat bentuk rose lagi tu..jeles ni...tenkiu pren kerana perpanjang resepi ni...cantik pau pulut hitam tu..

    ReplyDelete
  3. sabar aje la Saba..selagi xtutup mata..kerja...kerja aje..tp M'sia mmg byk cuti umum..jgn jeles yer..hihi

    rajinye dia buat pau bunga2 tu..resepi ni dlm list dah..cuma xbuat2 aje lg..

    ReplyDelete
  4. Rajinnya saba... Mmg cantik pau tu...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...