Wednesday, June 27, 2012

Lepat Pisang


Assalamualaikum wbt...wordless wednesday..ape khabar semua yer...harap2 semua dlm keadaan sihat sejahtera ok..mmg wordless betol laa arini...sbny da taip n3 ni dr kul 6.30 pagi td..tp asyik duk taip delete...taip delete....buntu nk naip ape...tapi xpela...taip ajela ape2 kan sebelom kite ni bercuti panjang hehee....kejap lagi nk kuar p check up baby kt abu hail...lepas ni...akan terus di transfer ke Dubai Hospital utk pemeriksaan lanjut....arini da malas nk pk psl diet dan berat..smlm ade breakfast kt hotel ni pon kite bantai aje makan byk....lantak laa...tp mkn tuh aje laa smlm;......lunch x, dinner pon smpi laa skg....lapa jgn ckp la..xhenggat nyeee..huhuh......baby dlm perot ni duk asyik meronta2 ajeee..mayb baby pon tgh lapa...uwaa kesian kan..huhuh...


ok la...nk cite panjang2 karang jd karangan plak..n3 ni khas utk kak anie nagoya...smlm die ade ltk status kt fb nk tny psl resepi lepat pisang...kes kite jgk laaa dpt daun pisang terus ngidam kot ehh kak anie hahaa...kebetulan plak kite br aje buat lepat pisang ni jumaat lepas...biase laa n3 tertunggak..nk edit gamba tuh laa paling malas hehehe...ok la...jom kite semak resepi yer...penat kite menuntut ilmu dgn mak kite....yela kan nk call hp dr dubai ke malaysia bkn murah..lps tuh jap putus hahaha..sabo jela....kan...ok layan lepat pisang jom...



Lepat Pisang
Source: Bonda Tercinta

Bahan - bahan:

2 cawan pisang | dilecek * saba pakai pisang montel aje yg masak ranum
1 cawan tepung gandum
3 sudu besar gula | ikut kemanisan masing2..
2 sudu besar santan pekat
1/2 cawan kelapa parut | yg putih sahaja
secubit baking powder
secubit garam
daun pisang secukupnya | layurkan, saba potong 5 inci x 5 inci



Cara - cara:

1. Pisang dilecek halus dan kemudian gaulkan semua bahan kecuali daun pisang supaya sebati.
2. Setelah daun pisang dilayurkan, letakkan dalam sesudu diatas daun pisang dalam keadaan memanjang kemudian lipatkan. Pastikan ia terbentuk seperti lepas pisang.
3. Panaskan kukusan.Kemudian kukuskan selama 15 minit. Sedia untuk dihidangkan.



3 comments:

  1. come lepat pisang Saba...akak kalau bungkus maunya boleh jd panjang n kekadang gedabak semacam..suka sangat mkn lepat pisang..sedap takleh nak kata..Ni dah tunggu hari lah ni, moga sihat anak n baby tu ye, mudah-mudahan dipermudahkan..

    ReplyDelete
  2. arigatougozaimasu.lepat pisng yg ku cintai.tak penh buat.semlm belek2 kat my resepi.guna tepung beras.pastu yg tukang cuba resepi tu masa nak rebus org tu letak daun pandn n kayu manis.katanya bau harum.daun pandan tak do.esen pandan je.maceh bebyk.insyallah...sat lagi nak men pondok2 kat dapur sebelom aki blek.dia ajak men badminton ptg kang.ari ahad ari tu men badminton gan dia.sakit seluruh bdn.dia habak, pecahkn lelemak lam bdn tu...ceh...ceh....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...