Wednesday, June 6, 2012

Donut Mayo



Assalamualaikum wbt...salam siaran...alhamdulillah syukur masih diberi kesempatan utk menulis lg...kabare semua..arini mmg wordless wednesday betul ler...dr td kite try nk naip...pause...stop..terus tinggal...sambung balik....buntu aje nk buat ayat ape...apekah ini tandanyaaa kite harus mengambil cuti awal??hihiihh....ke kene ambil cuti dr berblogging smpi bile2?? huhuhuh...saba ajelah...arap2 xdek laa kene panggil semua kawan2 seru semangat utk naip..or ajak2 kawan2 nnti tiup habuk beramai2 kt blgo kite ni yer...hehehe

Donut mayo ni sbny kite buat pd hari ahad lepas...da lame rasenye xmkn donut...even kite xle makan yg bergula tuh..dpt makan donut yg xsalut gula pon jadik laa.....mcm heaven gilee bile dpt rase sebijik....donut mayo ni mmg kite bg rating tinggi la...mmg lembut dan sedap sgt2...almaklumla kan..mayo kan diperbuat dr telo....so mayb bile ade mayo ni die lg lembut...selalunye mayo ni kite gune dlm buat telur dadar...mmg kompem telur dadar jd gebu gilee dan lebih sedap la...hehehe..mekasih buat kak ros jintanmanis....alahaii kak ros sure tgh shiawase skg duk osaka balik kan....hehe...izinkan kite panjangkan resepi donut mayo kt sini lak yer....mtk halalkan resepinye tau.....


Donut Mayo
Source: Kak Ros Jintanmanis

Bahan-bahanya

330 gram tepung gandum
1 1\2 sudu besar mayonis ( ros guna mayonis jenama kimball) | saba pakai mayonis kewpie dr japan1 sudu besar susu tepung/skim milk
1 biji telur ( dipukul sedikit mengunakan garpu)
140ml air suam
1 1\2 sudu besar marjerin
3 sudu besar gula
4 gram yis ( 1 1/2 sudu kecil)


sedikit serbuk gula sebagari salutan pada donut mayo ni nanti.


Cara - cara:

1. Buat doh, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4. Bahagi doh pada bebola kecil dan rehatkan selama 6 hingga 8 minit, kemudian bentukkan seperti donut, lubangkan tengahnye, biarkan naik dua kali ganda, dan goreng sehingga ke-emasan, gunakan api sederhana, angkat dan salutkan dengan serbuk gula, sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba.


donut2 yg bergelimpangan..hehehe

sebijik ni pon da kenyang....

ok close up sikit laaa.....

10 comments:

  1. Salam Sabar..cantiknya donut tu..bentuk bunga lagi..pakai acuan mcm mana tu ye..

    ReplyDelete
  2. Saba nk 2 ketuiii...cantik la dinut bunga2 tu...nk tnye juga ni...guna acuan cmne yer...hihi...gebus donut tu...

    ReplyDelete
  3. Saba, sihat ke? dah berapa minggu ye? rasa tak lama lagi dah ni kan! moga semua urusan dipermudahkan ye. bersalin kat sana eh?

    ReplyDelete
  4. cantek bentuk donut uols ni ai loikeeee....donut yg paling suker sebab senang buat ngeee

    ReplyDelete
  5. alahai..cutenyer donut dia, unik acuannnya..k'ida pon suka buat donat mayo ni, lembut jer w'pon dh sejukkk..

    ReplyDelete
  6. salam saba.. suka dengan resepi ni.. suka tgk bentuk donut saba yang bunga tu.. kreatif la saba ni suka akak tgk

    ReplyDelete
  7. waaaa...donut munger2.... canteknyaa.... kalu k.gee tak cukup satu tau tp 3... hehehe

    ReplyDelete
  8. As'salam Saba

    sukanya tengok donat yang munga2 tu, pandai dan kreatif mak yong ni ya. tulah dia kalau dah pandai buat apa pun menjadikan. bak ler 2-3 ketul donat tu, k.ct memang suka danat2 ni :)

    ReplyDelete
  9. cantiknya donut..bentuk mungeee!!!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...