Monday, June 4, 2012

Kaswi Pandan Lemak


Assalamualaikum wbt...salam sejahtera buat semua....arini alhamdulillah masih diberi kesempatan utk bersiaran..even agak terlewat...ermm skg dah kul 10.50 pagi.....ermmm lewat ke??..tp syukur jari jemari ni masih berupaya utk menaip...bkn ape....smlm xtau laa kenapa kepala kite pening sgt2...nk buat kerje pon mcm xdek mood..nk update blog lagi laa kan...ke laut aje laa hasrat nk update smlm huuhuhuh...

arini kite nk tayang menu yg dah lepas....sape yg mtk nnti kalo rajin kite buat lagi yoyo ooo ajeee hahaa...kuih kaswi sbny kuih kegemaran suami kite tau...kite igt lagi mase mule2 berkenalan dgn suami...die leh makan berketul2 kuih kaswi kt food court klcc nun..kite tgk..mase tuh dgn kawan2 kite la...tergamam...seketul2 masuk dlm mulut die ..ehhh die ni sukenyee kuih kaswi huhuh..tp bile buat versi pandan lemak ni....adoyai...mmg satu loyang die je yg habiskan....hehehe...dasyhat kan...suami kite kalo kuih/kek/dessert yg die suke....gempa bumi 9 skala ritcher pon die xsedar....hihihih..

ok la jgn nk membebel byk yee puan sabariah...jom kite layan resepi ni..mekasih kpd penggoda2 resepi ni..kekekeke.....mase mule2 tau resepi ni...kite terpandang kt umah kak hasue...terus berkobar2 nk buat...buat empunye resepi..kak besah myresepi, kak quinnie, dan jugak kak hasue...izinkan kite kopipes resepi kt sini plak yer.....kpd kawan2 pengunjung....jgn lupe cube resepi ni..kalo x...rugi wooooo hehehehehe...mmg sedap sgt2 lemak2 gitu..nak2 lagi bau pandan perrghhh...



Kaswi Pandan Lemak
Resepi: Kak Besah Myr
Sumber: Kak Quinnie
Sumber Saba : Kak HaSue



Bahan-bahan ( 1 loyang )
1 cwn tepung gandum
1 cwn tepung ubi kayu
1 cwn santan
1 1/2 cwn air perahan daun pandan (3 helai)-
hasue guna air biasa+pes pandan pekat | sama dengan saba jugak
3/4 cwn gula pasir
1/2 sudu teh AIR kapur sireh
1/2 sudu teh garam
1 bj telur (xkira saiz)
beberapa titik pewarna hijau.
secawan kelapa parut (putih sj) + secubit garam.

Cara-cara

  1. Kacau sebati tepung2 & gula bersama air pandan & telur. pastu campurkan kesemua bhn2 lain. kacau hingga tidak bergentel. Tapis lah adunan ni
  2. Seterusnye, masukkan adunan ke dlm loyang yg tlh disapu sedikit minyak. jgn lah tebal sangat, dlm 3 cm cukup. pastu kukus lah hingga masak.. dlm 20-25 minit. (oleh kerana penyediaan x ambil masa lama, eloklah panaskn pengukus sbelum mengadun adunan.)
  3. Bila kaswi dah sejuk, boleh la dipotong & digolekkan dlm kelapa parut yg telah dicampur dengan secubit garam. Nota kak besah:di rmh ni bdk2 xsuke mkn ngn kelapa parut.. tp ok jer..coz kaswi ni dah lemak rasenyer..

4 comments:

  1. salam saba
    zila pun dh keep resepi nie..tp x sempat nk buat lg..nampak sedapp jew..:)

    ReplyDelete
  2. Nice recipe, I have tasted this in Singapore.

    ReplyDelete
  3. asslm Saba...wah rajinnya dia...nmpk sedap kaswi pandan tu...

    ReplyDelete
  4. salam saba...
    suami akak pun suka kuih kaswi... tp dgn syarat ada kelapa ekstra utk dia cicah2 lagi selain yg bertepek pd kuih tu.. hhihiii... suka sgt mkn kaswi dgn kelapa byk. siap berpesan kalau potong kasti tu kecik2 jgn besar2.. sbb dia suka byk kelapa.. mcm2 kan? tp nasib baik la jugak sbb buat kuih kaswilah yg paling mudah sekali.. hihi..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...