Tuesday, June 19, 2012
Kuih Lapis Pandan Kacang Merah
Assalamualaikum wbt....salam sayang dr saba buat semua....arini n3 versi laju2...versi formula one gitu kaayy.......lambat dpt bersiaran sbb tgh kemas umah dan iron baju...hehhee...kejap lg..kul 11 am...nk pg breakfast...ade jemputan dr hotel utk tenant2 punye wife..ala bkn la jemputan pon sape nk makan free sile dtg heheh..kire mcm perhimpunan agung wanita gituu hahaa...bkn senang kan nk dpt makan free...plus2 ade mcm2 aktiviti lagi.hehee...seyes mcm pulun nk makan semua yg best...sebelom delivery....memandangkan keadaan diri ni skg mcm da xlame sgt aje meletop....hajat di hati tadi lepas subuh nk terus update sekali kaki ni krem dgn dasyhatnyaaaaaaa laa plak...mengalir2 airmata....bersaba ajelaa ..huhhu...
arini just nk tayang menu dah basi....disebabkan suami ngidam nk makan kuih lapis...sang isteri pon blur laa nk buat kuih lapis ape..yela kan byk sgt versi kuih lapis ni..last2 berkenan dgn kuih lapis kacang merah ni....resepi asalnye laa kuih lapis kacang merah..tp tangan ni plak menggatai nk tambah pandan..tuuu diaaaa.....sungguh laaaa sedaaaapppp...seyes br tau bile kacang merah buat kuih lapis manis2, lemak2 dan enak bangat gitu......rugi baru cube..kalo biase kacang merah tau nk buat bun, pau dll aje..bile buat ni...perghh lepas ni nk kene buat lg hehee..ok laa..xle nk cite byk2....nk tau kesedapan die...kene try buat laa kan...mekasih buat kak hanieliza...tp gomen ne kite dah terderhaka tambah pandan plak...tp rasa masih tetap sedaaaaaaaaaaaaaaaappppppppppp....mtk halalkan resepinyee yer kak liza...layann....
Kuih Lapis Pandan Kacang Merah
Resepi Asal: Kuih Lapis Kacang Merah
Source: Kak Hanieliza
Bahan A:
1 cawan tepung gandum
2 s/b tepung beras
2 s/b tepung kastad
3/4 cawan gula
3 cawan santan
1 s/k garam
Bancuh semua bahan ini dan tapiskan...
Bahagikan sama banyak dan masukkan dalam 2 mangkuk... {mangkuk [1] dan [2]
Bahan B
1/2 cawan kacang merah rebus
Pewarna merah
1/4 cawan air
Masukkan Bahan B dalam mangkuk [1]
Gaulkan rata dan ketepikan
Bahan C
1/4 cawan air
1 s/b tepung jagung
1 sudu kecil paste pandan + pewarna hijau | ni saba tambah
Masukkan Bahan C dalam mangkuk [2]
Gaulkan rata dan ketepikan
Cara memasak
1. Panaskan kukusan dan sapu minyak pada loyang saiz bulat 8 inci atau 8 inci x 8 inci .
2. Masukkan 1 cawan lapisan merah dan kukuskan selama 5 minit.
3. Masukkan pula 1 cawan lapisan asal [warna asal] dan kukuskan 5 minit.
4. Buat sehingga lapisan habis dan setiap kali nak tutup semula tudung kukusan hendaklah dilapkan kering supaya air tidak menitik.
5. Bila telah masak sejukkan betul2 dan potongkan dengan pisau pelastik.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Alallaa... cantiknya kuih lapis tu... he he heh kesiannya sampai krem kaki, mudah-mudahan dipercepatkanlah 'letupannya' itu he he hehh
ReplyDeleteSedapnyaaaaa....
ReplyDeletealahai...kuih lapis ya.haha...padahal kat FB dah baca tajuk tu.kalo tak silp le.kkanie penh wat kuih lapis sekali je.ms tu mash sekolh.entah apa rasa.tp abis.haha...bebdk men pondok2 le....mak tak do kat umah.sib baik umah tak terbaka
ReplyDeletecantik kuih lapis saba ni... mesti sedap kan, dengan lemak2 nya tu... cheq sue lak malas nak buat.... *_*
ReplyDeletehmm...masa peknen mmg senang sangat kena cramp kat betis tu... rajin nye dah sarat2 buat kuih muih lagi...sedapnye kacang merah lagi tu
ReplyDeleteSalam, saba tau tak. Lepas tgk entry saba ni kan. Akk terus ke dapur keluarkan tepung dan semua bhn. Heheh.. Alhamdulillah menjadi kuihnya. Nnti akk masuk entry. Tq dear! ;D
ReplyDeleteAssalam Saba, rajinnya saba ni dah sarat pun rajin buat kuih dan mskx2 lagi yer.semoga sihat dan dipermudahkan bersalin nanti.
ReplyDeletesedap tgk kuih lapis ni...akak pun dah pernah buat dah dulu resepi kak liza ni memang sedapla:)
cantik kuih lapis ni..wat terliur jek..
ReplyDeleteAssalamualaikum Saba,
ReplyDeletecantiknya kuih lapis tu...kemas aje...eh akak nk sepotong boleh?? Sedapkan dpt buat minum ptg nanti