Sunday, June 24, 2012

Rendang Daging


Assalamualaikum wbt....salam ceria buat semua pengunjung....kembali bersiaran ...hehehe...ape khabar ekkk semua...harap2 sihat dan happy selalu ok..arini saba kurang sihat sikit...dr semalam terasa sakit pinggang, sakit perot ++ sakit kepala....nk kate dah nk sampai mase tuh ntah laa...mayb sbb smlm aktif kemas umah pastu sempat lg kuar ke carrefour carik brg dapo...balik2 aje..terasa sakit2 badan..bangun subuh tadi....jari2 pon rs mcm xle nk genggam....terasa sakit sgt2....tp alhamdulillah skg da ok sikit....since hny tgu masa aje ni..harap2 laa baby kuar ikut due.....kite xpuas lg baby duk dlm perot ni hehhe...mmg rs seronok sgt2..kawan2 jepon tny ape perasaan.....ermmm hontou ni ureshi desu....hehhee..doakan smg semua selamat ok..



ok lah berbalik pada menu arini....rendang daging ni kite buat makan same2 dgn nasi lemak halba arituh....buat rendang ni sbb ottosan sgt2 laa nk makan rendang dgn nasi lemak...die ckp nk nasi lemak mahal punyeeeee cehh kunun.....kire nasi lemak yg complete la...die xnk ayam goreng ke ape...dah bosan die ckp...amboiii selere dieee skg mcm tauu....tp xpe si isteri nasib baik jenis melayan aje....so buatlaa rendang daging ni....lgpon stok daun kunyit br aje dpt dr kawan yg br balik dr malaysia...so happy ape lg...terasa laa mkn rendang yg complete dgn daun kunyit....sedap menjilat jari u.........hehee...utk kali ni...kite gune resepi kak hanieliza...mekasih bebyk2 kak..resepinye lebih kurang mcm mak kite buat..tp kdg2 tuh mak kite ade tmbh daun limau purut...tp kali ni kite xletak la....yer...kpd kak hanieliza mtk halalkan resepinyee yer....



Rendang Daging
Source: Kak Hanieliza

Bahan-Bahan:
1 kg daging [potong nipis kecil]
5 helai daun kunyit [mayang halus]
2 batang serai [ketuk]
2 ulas bawang putih [ketuk[
1/2 cawan minyak
2 cawan santan pekat
2 s/besar kerisik
1 s/besar gula merah
garam


Bahan-Bahan dimesinkan
15 tangkai cili kering + ciliapi mengikut kepedasan sendiri
3 biji bawang besar
10 biji bawang merah
4 biji bawang putih dikisar
1 inci halia halus
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
5 batang serai

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan serai dan bawang putih yg diketukkan.
2. Masukkan bahan mesin dan biarkan sehingga wangi dan naik minyak.
3. Masukkan daging dan kacau rata. Biarkan daging masak sebati ngan rempah mesin sebentar.
4. Masukkan santan, garam dan biarkan mendidih dan agak pekat
5. Masukkan kerisik dan hirisan daun kunyit.
6. Biarkan sehingga naik minyak.
7. Boleh dihidangkan dengan nasi atau pulut atau roti saja..


5 comments:

  1. hish...dalam dok nunggu hari tu dapat lagi dia masak rendang... ghajin sungguh dak sabar neh... salute ah... ^^

    ReplyDelete
  2. kita suka guna rempah rendang adabi tu. senang jugak. hehe.. tp ni nmpk menarik!

    ReplyDelete
  3. Salam,nampak rendang ni kakRos teringat pula kat lemang...dah nak puasa pun kita kan???

    ReplyDelete
  4. Salam kenal. Nampak sedap sekali rendang ni. Cicah pulut kuning, wow. Gambar pun cantik. Jom let's exchange link

    ReplyDelete
  5. assalam..smua..sy ada mengambil tempahan rendang tok asli perakkk..pure..resepi asli turun temurun moyang sy..da nak bulan puasa ni..sy sudah mula mengambil tempahan..jika berminat, sila hubungi sy, ein di 012 2420 343..tq..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...