Wednesday, June 4, 2014

Mango Delight



Assalamualaikum wbt...salam sayang semua...mood rajin da dtg...mood rajin da datang eewaaahhh...hihi...rajin2 pon saba kene update laju2 jgk arini..hehe...neway ape khabar semua? harap2 semua dalam keadaan sihat okeh...terima kasih buat teman2 yg sudi bertanya khabar dan bertanya ke mana saba menghilang..hehe...arigtaou ne...saba bkn menghilang tp mood nk update tuh kureng sikit..itu yg tenggelam timbul aje blog ni...maceh sgt2 di atas sokongan moral teman2 yg membuatkan saba arini terlebih semangat nk update hehe...


errmm arini saba nk kongsikan dessert yg baru je saba buat semalam...tp xle nk mintak2 tau....semua da selamat masuk peeerroottt....... disebabkan skg musim mangga yg saba rase agak meriah jgk kt malaysia ni...makin semangat nk buat dessert berasaskan mangga...mase kt dubai..byk mangga dtg dr india...afrika.. dulu manga alphonso kt dubai mahal giler tau..tp kali ni...xpyh beli2..main petik2 aje kot sape2 yg ade pokok mangga area rumah tuh hehe...

 
 ok la...sebelum ni saba sbny pernah buat mango delight ni masa kt dubai....tp kali ni saba tukar lapisan atas kepada lapisan tengah...mule2 mase nk buat lapisan tengah tuh saba terlupa..tapi alih2..xpelah...jdlah tona warna kuning yg menarik..hehe... resepi ni sbny saba cedok dr umah kak wan citarasawan...resepi asal dr dessert.net.au ..tq yer kak wan.. kalo kawan2 nk tny sedap ke x...ermmmm kawan kawan kene laa cube..kalo boleh habis 6 gelas sekelip mata tuh mestilah sedap gilesss kan....hehe..ape lagi..kawan2 yg tgh mengidam dessert ke....tgh duk pk mangga nk buat ape ke..boleh try dessert nih....sgt2 mudah..cume kene sedikit sabar nk tgu lapisan tuh keras...tp kalo da masuk anak tekak..penat lelah pon hilang....ape lg....jgn tunggu lama2....selamat mencuba....


Mango Delight
Source/Diolah: Kak Wan ~ Citarasawan
Sumber Asal: Dessert.net.au

Puri Mangga ***
3 biji mangga masak.Kupas dan kisar hingga halus, jadikan 300gm puri mangga.
Ketepikan

Lapisan Bawah - Krim Panna Cotta
150ml susu segar
100ml whipping cream / thickened cream
2 sudu besar gula pasir
1 1/2 sudu kecil gelatin halal brd Nur, Nona, Kijang + 2 sudu besar air panas (larutkan)

Lapisan Tengah - Mousse Mangga
150gm puri mangga ***
1 sudu besar gula pasir
100ml whipping cream / thickened cream - di pukul hingga kental
2 sudu kecil gelatin + 2 sudu besar air

Lapisan Atas - Kiub Mangga
1 biji mangga di potong kiub kecil
150gm puri mangga ***
1 sudu kecil gelatin + 1 sudu besar air
1 sudu besar gula pasir

Cara-cara :  
Lapisan Bawah (Krim Panna Cotta) : 
Masukkan air panas ke dalam mangkuk, tabur gelatin kemudian kacau hingga gelatin betul2 larut. Ketepikan.Panaskan susu segar dan whipping cream hingga kelihatan buih-buih kecil di tepi periuk. Tutup api, masukkan gelatin dan kacau hingga rata. Biarkan suam dahulu kemudian baru di tuang ke dalam 3 biji gelas yang di letak condong di atas bekas telur. Simpan dalam freezer selama 15 minit hingga beku.

Lapisan Tengah (Mousse Mangga) :
Masukkan air ke dalam mangkuk, tabur gelatin. Biarkan seketika. Panaskan secara double boiler atau di dalam microwave oven selama 20 saat, angkat dan kacau hingga gelatin larut. Ketepikan.

Panaskan puri mangga dan gula di dalam periuk dengan api perlahan . Kacau hingga gula larut. Angkat dan biarkan suam dahulu baru di masukkan whipping cream dan gelatin cair, gaul hingga rata.
Masukkan mousse ke dalam piping bag dan picit di bahagian lapisan tengah atau sudukan ke dalam gelas. Masukkan semula ke dalam peti sejuk (chiller) hingga beku.

Lapisan Atas (Kiub Mangga) :
Masukkan air ke dalam mangkuk, tabur gelatin. Biarkan seketika. Panaskan secara double boiler atau di dalam microwave oven selama 20 saat, angkat dan kacau hingga gelatin larut. Ketepikan.

Campurkan puri mangga dan gula ke dalam periuk, masak hingga gula larut. Angkat dan masukkan kiub mangga dan gelatin cair. Gaul rata.

Keluarkan gelas dari peti sejuk (pastikan krim telah beku), sudukan campuran kiub mangga ke atas lapisan bawah panna cotta. Simpan semula di dalam freezer selama 15 minit hingga beku. Sedia dihidang.




3 comments:

  1. Salam Kak Sabar,

    Whoa! Nampak macam sedap tapi malas nak buat sebab banyak stepppppppp!!! Buatkan plzzz... :)

    ReplyDelete
  2. Halo Kak Sabar, Apa kabar?

    Salam kenal dari kami myTaste Indonesia.

    Kami melihat bahwa Anda memiliki resep-resep masakan yang sangat lezat dan menarik sekali.

    Kami dari myTaste Indonesia mengundang agar blog masakan Anda berada di TOP FOOD BLOG dalam situs kami, myTaste adalah Jejaring Sosial bagi para pecinta masakan di Indonesia maupun dunia Internasional. myTaste sendiri memiliki 37 situs di masing-masing negara bagiannya. Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami.

    Anda dapat menambahkan blog Anda pada daftar Top Food Blog kami dengan mengikuti link ini: http://www.mytasteindonesia.com/top_food_blogs

    Terima kasih atas perhatiannya dan telah berbagi resep masakan Anda kepada kami.

    Salam myTaste Indonesia,
    Immanuel Kabuhung

    Selamat menunaikan Ibadah Puasa

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...