Friday, June 24, 2011

Poteto Sarada

Assalamualaikum wbt.....sambung lg menu dinner semalam....alahai kan kite ade ckp beras malaysia kite dah habis..nk tgu baticrom anta beras petang ni br smpi..so smlm terpakse laa dinner dgn beras jepon....maka masak laa japanese food ni...mmg xtau nk ckp ape la..lepas makan mata makin layu...terus hubby ajak p jalan2 jogging kt luar...tgk ramai sgt nihonjin kuar jogging smlm..kami join skali..tp terus ke tsyutaya p cr buku resepi ahhahahah...potato sarada salad jepon + omputih agaknye..mmg ler sedap leh ratah mctuh jek..tp leh gumuk jgk kalo slu makan ni...terbace kt buku rase kcal die boleh tahan.....aiiyakk..kene lompat bintang 400x hihih ok layan resepi yg kite skodeng kt dapo kak hana yer....

Poteto Sarada

Source: Kak Hana
Bahan-bahan
  • 3 biji kentang ( direbus dan dilecek)
  • 1/3 batang carrot
  • 1/2 batang timun
  • 1/4 biji bawang besar
  • 3 sudu besar mayonis
  • sedikit garam
  • 1 batang sosej ayam ( direbus dan dihiris halus)
  • 1 paket asparagus | ni saba tambah harus dicelur terlebih dahulu
  • 1 sudu serbuk lada hitam | ni saba tambah
Cara-cara
  • Hiris nipis timun, carrot dan bawang besar, ( ros guna slicer) kemudian gaul sebati dengan 1 sudu kecil garam dan curahkan 1 cawan air, wrap kemas dan ketepikan. Biarkan selama lebih kurang 10 minit.
  • Setelah 10 minit, tapis sayur tadi bagi keluarkan air, tekan sedikit untuk mengeluarkan air yang berlebihan, di dalam bekas, masukkan kentang yang telah dilecek bersama mayonis, timun, lobak merah dan bawang besar serta sosej, gaul sebati.
  • Sedia untuk dihidangkan, tak perlu masuk garam atau gula, sesuai dijadikan menu bentou atau di makan begitu sahaja.Jika mahu letakkan satu biji telur rebus yang telah dilenyek pun boleh, lagi creamy rasa potato salad ni nanti. Selamat Mencuba

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...