Assalamualaikum wbt....br arini nk masukkan n3 masak2...lepas tuan tanah bz memacking, jauh travel dah smpi umah kene plak mengemas bagai nk rak..huhuh..biase la kan kalo da tinggal lame2...musti ade jek yg xkene...lagipon org ckp kalo jenis darah A....die xle tgk semak2...wallahualam la....org ckp....
ok menu simple gulai lemak nangka muda...senang, sedap dan kebababoommm meletop kalo makan..resepi dpt dr my resepi sumbangan kak nor ..arigatou ne kak nor....ijinkan kite kopipes di sini lak yer...kite suke style mcni sbb same mcm mak kite buat...tambah belacan sikit mmg meletop habis pastu yg hitam2 tuh yg igt pape plak..kite mmg saje pakai lada hitam yg coarse (kasar) punye....bg ade kicik sikit..boleh rujuk di bawah yer...
Gulai Lemak Nangka Muda
Source: My Resepi - kak nor secubit garam
- 500gm nangka muda
- 3 cawan santan- tak terlalu pekat dan tak terlalu cair
- 2 sb isi ikan - boleh diganti dgn ikan bilis
- 3 ulas bawang merah
- 1/2 in kunyit hidup
- 1 sk serbuk lada hitam - kalau suka pedas boleh ditambahkan lg
- secubit belacan
- garam dan gula
Cara-cara
- Panaskan air dan celur nangka muda yg telah dipotong dan dibersihkan. Kemudian toskan.
- Bawang merah, kunyit, belacan dan isi ikan ditumbuk lumat. Bagi yg malas tu bolehlah dikisar dalam blender dan masukkan sedikit santan.
- Masukkan kesemua bahan - nangka muda, bahan2 yg ditumbuk/dikisar, serbuk lada hitam, santan, garam dan gula (secukup rasa) ke dalam periuk dan masaklah dengan api sederhana.
- Masaklah hingga mendidih dan hendaklah dikacau supaya tidak pecah minyak.
- Lauk ni sedap dimakan panas2 dgn nasi putih.. tambah lagi kalau ada ikan panggang dan sambal belacan..
assalam,
ReplyDeletekita suka makan gulai lemak nangka muda, tapi tang getah nangka tu yg kdg2 tak jadi nak masak tu....sebeno eh pemaleh... heheeehh
Amie..
ReplyDeleteakak kite pon same...hihi..tp kalo nk ilangkan rase getah tuh..selalu kite celur dulu dgn air panas.....sedap xdak laa rasa sgt getah tuh kan....