Thursday, June 23, 2011

Mini Udon


Assalamualikum wbt.. haaa br dpt nk tayang menu bfast kite....smlm duk cite psl udon je dlm fb dgn kak anie & kak umie...zupp terus buat....sbny udon ni berasal dr kagawa....kt sini mane2 tempat byk gile laa kedai udon....saba pernah makan udon kt tempat2 lain cthnye kt himjei castle, kt osaka, dan dkt asasuke tokyo..seyes mmg xsame...die punye mee tuh mmg lain giler...tmpt lain mayb die pki yg dah siap..tp kt kagawa mee die mmg die buat uli sndri....kt sini udon ni diorg pijak dgn kaki tau....lebih licin kalo masuk tekak....hehehe...tang kuahnyee pon ade jgk beza,....kt sini paling femes kedai udon namenye Okasen...tuh saba pg 2 minggu sekali tau....kt kedai tuh rsnyee byk dr org luar jauh2 dtg....diorg datang kagawa semata2 nk makan udon tuh..dah byk kali masuk tv..dan tauke die siap kene buat udon kt atas star cruise pg ke US..femes kan.....
dah pjg bebell kite layan resepi yer..sbny saba pki udon yg paket jugak..yang basah punye...byk kan kt supa ade....kuahnyee kite skodeng kt dapo kak hana & kak ros jintanmanis hahhahaha..layan resepi yer...

Mini Udon
Source: kak hana & kak ros jintan manis

Bahan-bahan
  • Utk Sup Udon
  • 31/2 cawan air
  • 3 inci kombu
  • 1/4 cawan souyu (kicap jepon)
  • 1 sudu kecil gula
  • 1 sudu kecil serbuk dashi - klu xde leh gune boneto flakes
  • 2 ikat udon kering - hana gune yg basah
  • Utk Topping
  • Tempura udang, chikuwa, nori, negi, bijan.
  • onsen tamago | saba buat onsen tamago jek...malas nk buat tempura...kt sini udon paling murah 100 yen gitu ler....die ltk onsen tamago ni.....
Cara-cara
  • Rebus kombu dengan air hingga menggelegak dan sehingga kombu kembang (jika gune yg kering). Keluarkan kombu, masukkan serbuk dashi.
  • Kacau sebati. Masukkan souyu dan gula. Biarkan mendidih dan tutup api.
  • Rebus udon kering mengikut arahan peket. Goreng tempura udang, chikuwa dan hiris negi nipis.
  • Cara penyediaan, masukkan udon ke dalam bekas. Curahkan dua senduk sup udon. Susun udang dan chikuwa tempura. Akhir sekali taburkan negi dan juga seaweed. Sedia dhidang.

6 comments:

  1. wahh mcm kedai je rupanya confirm sodap ni tiba2 je nk terbang g sana

    ReplyDelete
  2. Hanis MY

    hahaha akak mai jgn xmai...hasil air tangan org kagawa nih...musti rase....hiihih

    ReplyDelete
  3. syukur alhamdulillah...dunia masakan mmg sgt meriah.., macam2lah boleh jumpa resepi...berkenalan dgn pelbagai jenis makanan... ingatkan apa tadi tu...mini udon, first time dengar

    ReplyDelete
  4. Amie:



    kkkaaannnn......kak...masakan ni dr brg basic xtau rupe akan jd last2 masuk perot suke hati...mmg meriah kan...mini udon japanese food..akak boleh try...kalo dkt jusco sure ade jual mee die...sgt2 sedap dan sgt2 healthy...cube laa yer...hihiih

    ReplyDelete
  5. saba.. akak pun ni menu yang wajib kalau malas masak.. hihihii semua suka tau tambah senang dan sedap..:)

    ReplyDelete
  6. Juwita Jamaludin

    akak...hehhee satu spesis dgn sy..kalo dah malas mencari udon jek...sedap dan kenyang....duk dapo pon dlm 15min jek hihihiih

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...