Thursday, June 2, 2011

Apam Snow White

Assalamualaikum wbt.....kite rs semua org kenal kuih kt atas tuh kan.....ermm ni kuih feveret kite....tp slalunye kite xmkn dgn kelapa..hehehe xsuke....makan apam jela kite pandai...muke pon da jd mcm apam dah....resepi ni pon kite try sebelom demam arituh....dan diskodeng dr umah kak hana jugak...ahh kite mmg suke la lawat umah kak hana mcm kene tarik2 jek ari2..hehhee kite buat 1 adunan mmg dapat byk..lagi2 yis tuh mmg hidup aktif gitu....siap leh simpan buat bfast esoknye lg...papepon kite layan resepi yer...kpd empunye resepi halalkan resepi n kite kopipes kt sini lak yer...

Apam Snow White
Source 1: kak hana
resepi asal : qnq910@myresipi.com
source 2 : bdaria@jurnalresepi

Bahan-bahan
  • 3 cawan tepung beras
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 cawan gula pasir
  • 1 paket mauripan @ ibu roti (11gm)
  • 2 cawan nasi
  • 3 cawan air
  • 1/2 biji kelapa parut putih + sedikit garam
Cara-cara
  • Masukkan semua bahan diatas kecuali nasi dan air kedalam bekas. Gaul rata dan ketepikan sebentar
  • Kisar nasi dengan air sehingga ia betul-betul hancur.
  • Masukkan campuran kisaran nasi dan air tadi kedalam bekas tepung dan sebatikan.
  • Perapkan adunan selama sejam. Tutup bekas adunan anda dengan kain bersih/tuala bersih.
  • Panaskan periuk kukus. Sapukan sedikit minyak pada acuan lompang dan susun dalam pengukus. Kukus dalam 3-5 minit.
  • Angkat bekas kukusan yang mengandungi acuan lompang kosong dan masukkan bancuhan tadi sehingga penuh acuan. Anda boleh letakkan pewarna kesukaan anda. saya letakkan sirap ros so bau apam jadi harum saja.Kukus selama 10-15 minit dengan api yang sederhana .
NOTA dari kak.bdaria:
  • Saya buat separuh sukatan resepi diatas so gula pasir saya gantikan dengan gula kastor sebanyak 1 cawan ( kemudian buang 1 sudu besar gula) supaya ia tak terlalu manis. Bagi saya manis gula yang dikurangkan dan ditukar kepada gula kastor dah ok. Saya tak suka manis sangat so manis nie....just nice 4 me.
  • Jika adan nak buat belang2 macam saya buat tu....bahagikan adunan kepada warna kesukaan anda kemudian masukkan kedalam pipping bag supaya senang nak dimasukkan kedalam acuan. Picit sahaja sebelah warna putih dan sebelah lagi warna merah so jadilah 2 warna dalam satu acuan.
  • Saya akan tambah tempoh masa perapan kepada 1 1/2 - 2 jam jika buat lain kali supaya teksturnya lebih gebu lagi. Jika anda buat apam dan dapati bahagian bawah apam separuh keras dan atasnya gebu. Solusi bagi masalah ini adalah panaskan bekas lompang atau bekas lain yg hendak digunakan terlebih dahulu sebelum memasukkan bancuhan apam. Ini sebelum kukusan yg pertama.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...