Saturday, June 11, 2011

Donut Ball Pandan


Assalamualaikum wbt...kabare yer....alahai kite xle nk ngomel manyak....kene update laju2..sbb gigi tgh pakai retainer hehe kite kan pernah pakai braces dulu...tetibe terasa nak pakai retainer lepas rs sakit gigi...biasenyee kite time naip..bukan tangan jek bergerak...mulut pon bercakap skali...huhu....ni mmg jenis kite...jenis semua kene bekerje..hehe.... ermmm arini br cube resepi donut ball pandan nih....sorry laa picture kite mmg xcantik...maklumlah xdak dslr lg...hny henfon aje...insyaallah kalo ade rejeki akan ku rembat dslr juge....seronok jgk kan kalo amik picture masak2 leh deco2 dgn mcm2 bende...pakai henfon picture just leh jd cenggini aje le....xle nk deco dgn munge ke pisau ke sudu ke..hhehe  ook resepi ni kite tertengok kt umah kak dayang...tp lepas selongkar kt umah ijayuji terus kite ikut resepi akak...mohon kopipes di sini yer....sedap gile...


DONUT BALL
Copy n Paste : KAK MAS
Source Saba:  Arah - ijayuji
Bahan :
  • 2 cawan tepung high protein atau tepung gandum
  • 1 sudu besar marjerin
  • 1 biji telur
  • 1 sudu kecil pelembut doh>>kita letak water roux
  • 1/2 sudu besar yis segera + 1/4 cawan air suam (direndam sehingga berbuih)
  • 90 ml susu segar (-/+)
  • 1/2 sudu kecil pes pandan atau pandan emulco
  • 2 sudu besar gula pasir
  • 1/2 sudu kecil garam
  • gula icing atau gula halus untuk saduran | saba pakai gula aicing jek yer...


Cara membuatnya :
  1. Kisar/putar semua bahan (kecuali tepung, pelembut doh, yis dan gula saduran) hingga sebati.
  2. Di dalam bekas yang agak besar, ayakkan tepung dan buatkan lubang di tengah-tengahnya. Tuangkan bahan-bahan yang sudah dikisar tadi, yis dan pelembut doh. Uli hingga menjadi doh. Jika adunan terlebih lembik, bolehlah ditambahkan sedikit tepung.
  3. Bahagikan doh kepada 20-22 bahagian dan bentukkan seperti bebola. Gunakan sedikit tepung untuk membentuknya (sekiranya doh melekat di tangan). Susunkan di atas dulang yang disapu dengan sedikit minyak atau ditaburkan tepung. Rehatkan sebentar selama 10 minit atau ikut suka.
  4. Sediakan minyak untuk menggoreng. Apabila sudah cukup panas, gorenglah donut tadi hingga keperangan. Toskan.
  5. Sadurkan dengan gula icing atau hiaskan dengan topping kesukaan.


8 comments:

  1. Kkanie pun tgh study cara2 nak tangkap leleh.pakai kamera murah ja.uwang gak ada mau beli besat2

    ReplyDelete
  2. anie, Nagoya:

    haha same ler kite..even kite blaja amik multimedia tau nk edit2 gamba tp kalo pki henfon tatapp sama juga..uwaaaa.....kak anie...kite pakai digital camera pon xle nk lawan lg org yg pakai kamera besar gabak tuh....kekdag kalo p jalan2...kite sorok tangan amik gamba sbb malu..huhuhu

    ReplyDelete
  3. ☆*♥L@dy @yU♥*☆

    kak ayu..pakai tangan...cek xdak BM huhuhuh

    ReplyDelete
  4. Saba..baru jumpa blog awak gomen ye.. Jgn malu la pakai kamera kecik.. Yg penting kita happy dgn masakan kita.. Akak pun pakai compact kamera je amik gambar tu.. :)

    ReplyDelete
  5. Juwita Jamaludin :

    akak...arigatou ne.....sudi singgah...alahaii malu kite...umah xseberapa nih....dah hampir bersawang spiderman pon ade...oo akak pakai camera compact yer...ehh mcm xcaye pic akak sgt cantik...leh buat blur2 lg...kite da fenat test xjadik.....x berseni sungguh tangan kite nih....

    ReplyDelete
  6. assalam,
    nampak montel & gebu donut ball tu...

    ReplyDelete
  7. Amie:


    wslm kak...haha aa..gebu gebas mcm tuan die....musti cube..even picture kite tak cantik..tp tq kpd tuan punye resepi mmg sedap gile...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...