Sup Miso Chikuwa & Shimeji
Source utk sup : kak hana
Bahan-bahan
- 400g asari @ clams - basuh bersih | saba xletak
- 4 cawan stok dashi *jika tiada ikut resepi di bawah
- 2 sudu makan pes miso
- Cendawan | saba pki shimeji
- Taufu lembut - potong2
- Wakame
- 1 paket chikuwa | saba tambah
- Hirisan negi atau daun bawang
- Masukkan stok dashi ke dalam periuk. Masukkan asari dan masak hingga asari terbuka. Buang buih2 yang timbul dipermukaan.
- Kecilkan api, bancuh miso pes dengan sedikit air dan tapiskan ke dalam periuk. Kacau sebati. Masukkan skali taufu dan juga cendawan. Didihkan dan matikan api.
- Taburkan dengan daun negi@daun bawang. Hidangkan panas.
- Nota : Jika tiada stok dashi, didihkan air ikut sukatan. Masukkan bonito flakes dan juga kombu. Rebus sebentar kemudian tapis dan ambil stok tersebut utk jadikan stok dashi.
saba berderet menu jepun awak ye.. akak miso sup pernah buat sekali je.. macam kurang sikit agaknya terbeli miso yang kurang sedap hari tu.. huhhu
ReplyDeleteJuwita Jamaludin:
ReplyDeletekak ita..hihih menu dinner smlm..ade lg tertinggal xupdate saba no miso ni.hihih...miso kite suke sgt222 xkisah makan dgn nasi melayu pon kite makan jgk..sbb rs segar badan...hehehe...